Hlavní obsah

Damková se nemůže dočkat olympiády

PRAHA

V pátek odlétá do Atén fotbalová rozhodčí Dagmar Damková. Už se nemůže vysněných olympijských her, kam byla již v květnu delegována jako hlavní sudí, dočkat. "Cestovní horečka přichází. Strašně se těším," svěřila se s tím, že se ještě nezačala balit. "V lize si sice zapískám častěji, ale olympiáda, ta přijde třeba jen jednou za život," nechtěla srovnávat.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Dagmar Damková

Článek

"Olympiáda se ale s ligou těžkou srovnává," dodala devětadvacetiletá bruneta, která zažila rok snů. Loni v polovině října jako první žena v historii pískala zápas první fotbalové ligy, letos v květnu k ní pak přilétla radostná zpráva o olympijské nominaci.

V Aténách hodí ráda za hlavu hektické události posledních týdnů. "Bude to takový balzám, člověk si tam psychicky odpočine," těšila se.

Je to už měsíc, kdy si v denním tisku přečetla přepsaný rozhovor kolegy rozhodčího Zejdy s delegátem Prášilem, v kterém muži namočení do korupční aféry častovali jedinou ženu mezi prvoligovými arbitry oplzlými výrazy. "Těším se, až vypadnu pryč. Snad v Aténách přijdu na jiné myšlenky," věřila Damková.

Zajde si na atletiku

Po pátečním příletu do Atén o víkendu absolvuje maratón seminářů, v pondělí projde fyzickými testy a pak se dozví, které zápasy bude pískat. "Nervózní zatím ani tolik nejsem, i když mě čeká velká věc. Ráda bych se na olympiádě udržela co nejdéle," přála si.

"Ale vím, že se FIFA snaží prosazovat rozhodčí třeba z Afriky, i když to je na úkor kvality. To je zkrátka politika," pokrčila rameny.

V době volna plánuje zajít i na jiné sporty. Těší se zvlášť na atletiku. "Osobně znám třeba Romana Šebrleho a Jirku Mužíka, ten je od nás z Plzně," naznačila česká rozhodčí, komu budou patřit její sympatie.

"A kdybych se podívala na zahajovací ceremoniál, to by byla nádhera," dodala.

Reklama

Související témata: