Hlavní obsah

Sedm lodí dává naději, že to cinkne

PRAHA

Sedm veslařských posádek vyrazí v pondělí večer do Atén a při středeční party všech šestnácti olympioniků na vltavském břehu se nahlas říkalo, že reálnou šanci na finále má každá loď. "Naše ambice na kanálu v Schiniasu nejsou zrovna nízké," připouští předseda svazu Jiří Kejval, ale nahlas nechce vyslovit, co očekává, aby prý reprezentanty nestresoval.

Článek

"V Sydney byl osamocen Chalupa, teď ale české veslování získává ve světě zvuk, takže by mohlo i něco cinknout. Pokud budou v Aténách regulérní podmínky a vlny nezmění závody v loterii, věřím v úspěch," říká šéf Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

"Nejpočetnější účast našeho veslování za posledních dvacet let skutečně dává velkou naději, že bychom mohli přivézt medaili, a snad ne jednu. Hodně bude záležet i na štěstí, ale vracet se s prázdnou, to by pro mne bylo opravdu velké zklamání," potvrzuje i šéftrenér Přemysl Panuška, podle nějž jsou trumfem Synek s Dolečkem na dvojskifu.

Na cenný kov ale dává naději i skifařům Chalupovi či Knapkové a překvapit jako loni stříbrem na MS může i párová čtyřka. Rovnocenně se měřit se světovou špičkou podle něj dokáží i dvojka a čtyřka bez kormidelníka i dvojskif lehké váhy.

Nejdřív postoupit do finále

Závodníci ale tlumí optimistické očekávání. "Uvažovat o medailích, na to je určitě ještě dost času. Nejdříve je nutné postoupit do finále a to nemusí být v olympijské konkurenci zrovna snadné," říká Milan Doleček, který naváže na olympijskou účast svého otce v Moskvě a v Soulu: "Táta byl nejlépe čtvrtý na osmě, takže cíl je jasný, předstihnout ho."

Václav Chalupa by také při pátém olympijském startu rád zase medaili: "Už jsem ani nevěřil, že v 36 letech do toho ještě půjdu tak naplno, ale cítím se dobře celý rok a chci to prodat právě na olympiádě."

Veslování se ale na letošních OH může stát loterií kvůli větru a očekávaným vysokým vlnám na kanálu ve Schiniasu. "Na to se snad ani natrénovat nedá, proto jsme to vůbec nezkoušeli," shodují se členové párové čtyřky David Jirka, Jakub Hanák, David Kopřiva a Tomáš Karas.

"Snad nebudou vlny tak velké, jako tam zažili loni junioři, to už závod ztrácel regulérnost," připomíná novic v sestavě Karas šampionát, na němž se dokonce některé lodě potopily.

"Vůbec jsem nečekal, že bych se mohl ještě na jaře do sestavy prosadit, ale kluci mě přijali dobře a mě osobně těší, že ve čtyřce bez se na olympiádu kvalifikoval i Petr Vitásek, jehož jsem na párovce nahradil," říká Karas. "Chceme jet finále a v něm skončit co nejlépe, bude to ale hodně o štěstí a psychice, jak se s tím kdo vypořádá," uvažuje i Jirka.

Nové speciální lodě

Skifařka Miroslava Knapková zkoušela v tréninku modelovat nezvykle brzké vstávání i jízdu ve vlnách. "Na soustředění ve Švýcarsku jsem občas chodila na vodu brzy ráno a zkoušela i jezdit na rozbouřené hladině. Máme nové, stabilnější lodě, které jsou vybaveny speciálními vlnolamy a oddělenými vzduchovými komorami, aby do nich nenateklo větší množství vody," líčí čtvrtá z posledního MS.

Jediná žena v olympijské výpravě veslařů to nemá jednoduché. "Někdy až zapomenu, že jsem holka, ale občas mi kluci galantně podrží dveře," říká s úsměvem blondýnka, toužící po olympijském finále. "Největší soupeřky přijedou z Německa, Běloruska a Bulharska, ale hodně bude záležet na podmínkách, v nichž se pojede. Mé olympijské přání je ale jasné, dostat se mezi šest nejlepších a pak to zkusit," uzavírá Knapková.

Reklama