Hlavní obsah

Na olympiádu se chystá i prezident Klaus

PRAHA

Členové Českého olympijského výboru v Aténách se již pečlivě chystají na příjezd prezidenta republiky Václava Klause. Řeší se jeho protokol i bezpečnost. Prezident bude mít akreditační kartu typu G s nejvyššími výhodami a jeho třídenní program zahrnují oficiality i návštěvy sportovišť.

Článek

Klaus by měl 12. srpna navštívit komplex Elliniko a podívat se na kanál vodních slalomářů. Pak se zúčastní vztyčení české vlajky v olympijské vesnici. "Odpoledne je v plánu přijetí na ambasádě za účasti sportovců a vedení olympijského výboru," řekl ČTK šéf české olympijské mise v Aténách František Dvořák .

V pátek třináctého se prezident dopoledne vydá na slavnostní otevření do českého olympijského domu a krátce navštíví sportoviště. "Nejspíš jachtařskou marínu, která je nedaleko," řekl Dvořák. Večer pak hlava státu zhlédne slavnostní zahájení Her.

V prvním dnu olympiády se pak Klaus vydá do hlediště. "Nabízíme mu třeba tenis, velodrom nebo gymnastiku," vypočítal Dvořák. Zajímavá by mohla být sportovní střelba, kde budou Kateřina Kůrková a Martin Tenk usilovat o medaile. "Ale je to hrozně daleko, to by v krátkém čase nestačil," vysvětlil Dvořák, proč se za českými nadějemi prezident asi nevydá. Večer má Klaus pozvání na večeři, ale pak si asi nenechá ujít první utkání českých basketbalistek. "Je to velmi pravděpodobné," uvedl Dvořák.

Reklama

Související témata: