Hlavní obsah

Formanová olympiádu vzdala, bude ji komentovat v televizi

PRAHA

Česká půlkařka Ludmila Formanová se definitivně vzdala možnosti, že by se dostala na olympijské hry do Atén. Někdejší mistryně světa v běhu na 800 metrů neustále čelí potížím s bolestivou ostruhou na patě, která jí nedovoluje plnou tréninkovou zátěž. Atleti mohou plnit limit do konce tohoto týdne.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ludmila Formanová

Článek

"I poslední naděje padla, do dneška nemůžu pořádně běhat kvalitu, můžu jen klusat v teniskách," uvedla dnes v nemocnici v Motole, kde byla na dalších vyšetřeních. Čáslavská běžkyně měla podobné problémy v roce 1997, kdy se v Aténách konalo atletické MS. Tehdy ale nakonec závodila a obsadila pátou pozici, tentokrát se na Olympijském stadionu neobjeví.

Běžkyně nechce své potíže řešit operačním zákrokem. "Tři operace stačily," připomněla nedávno v rozhovoru s ČTK zákrok v kotníku po olympiádě v Sydney, kde nedokončila semifinále, operaci holenní kosti za dva roky a chirurgický zákrok na páteři kvůli vyhřezlé ploténce.

Možná budu běhat, možná ne

Olympiáda byla pro Formanovou velkou motivací, odložila kvůli ní i založení rodiny. Nyní už se potomkům bránit nebude. Existují prý všechny možnosti. "Jestli najdu chuť a motivaci, budu běhat dál, nebo pokud dostanu zajímavou pracovní nabídku, skončím. Nebudu se ani bránit dětem," nechala budoucnost osudu.

Svěřenkyně světové rekordmanky Jarmily Kratochvílové bude hry sledovat v televizi, atletické soutěže pak bude spolukomentovat v České televizi. "Budu fušovat do novinářského řemesla," hlásila třicetiletá atletka. V minulosti Formanová již několikrát komentovala, dokonce i loňské mistrovství světa v Paříži a závody prestižní Zlaté ligy.

Reklama