Hlavní obsah

Tenka nadchla olympijská střelnice

Karel FeltSport.czPrávo

Nadšený se vrátil z testu olympijské střelnice pistolář Martin Tenk. "Olympijská střelnice je nádherná a obrovská. Veliká budova o několika poschodích, kde je kromě broků úplně všechno," hodnotí v rozhovoru pro Právo jedna z českých medailových nadějí místo, na němž se zanedlouho utká se světovou elitou.

Foto: archiv

Martin Tenk

Článek

Na pár dní jste si vyzkoušel olympijskou střelnici, jaká je? Určitě bylo moc dobře, že jsme v Aténách mohli pár dní trénovat. Olympijská střelnice je nádherná a obrovská. Veliká budova o několika poschodích, kde je kromě broků úplně všechno. Finálová hala, v níž se bude střílet i na padesát metrů, je světovým unikátem.

Zpočátku mi trochu trvalo, než jsem se dobře zorientoval v tom labyrintu chodeb a schodišť, ale vždycky jsem včas dorazil tam, kam bylo potřeba. Tohle trefování mi šlo zpočátku lépe než do terče. Po příjezdu do Atén to bude určitě velké plus. Nepůjdu do neznámého prostředí.

V srpnu ale v Aténách hodně fouká, jak jste se vyrovnával s větrem? Už o něm za ty roky vím svoje, takže to zase nebylo až tak těžké. Zvykl jsem si a našel způsob, jak si s větrem poradit. Odrazilo se to kladně i na výsledcích. Ve vzduchové pistoli pochopitelně tyhle problémy nejsou.

Jak jste sám řekl, i v libovolné pistoli se finále bude střílet v hale, tedy v bezvětří... To ano, ale do toho finále se nejprve musím dostat.

Libovolná pistole je stále vaší lepší disciplínou? Určitě k ní mám blíž než ke vzduchové pistoli.

Dělá vám problém střídat obě disciplíny? Jsou úplně odlišné, ale už jsem si na to střídání zvykl. Rozhodně během dne neběhám od jedné ke druhé, to mi nesedí, ale střídám je po dnech. Mám už zažitý rytmus.

V Aténách jste trénovali čtyři dny a pak se vrátili domů. Nebylo lepší tam zůstat? Mně osobně to takhle vyhovovalo. Zbraně už jsme v Aténách nechali, ale domů jsem si vzal speciálně upravenou pažbu, takže nebyl problém trénovat dál s druhou zbraní.

Byl jste vyhlášen nejlepším světovým střelcem roku 2003, máte ve sbírce bronz z libovolné pistole ze Sydney a jste považován za velkého favorita v této disciplíně i velkou českou medailovou naději. Jak snášíte tlak? Medaili bych rád, ale žádný tlak si nepřipouštím. Už jsem dost zkušený, abych se s tím dokázal vyrovnat. Favoritů je hodně, bude záležet, jak kdo z nás zvládne samotný závod.

V průběhu roku jste měl zdravotní problémy, už jste v pořádku? Několik týdnů jsem netrénoval naplno, ale už bych měl být v pořádku. Sem tam se něco trochu projeví, ale není to nic, co by mě omezovalo. Nevymlouvám se. V rámci možností jsem udělal pro dobrý výsledek v přípravě maximum.

Reklama