Hlavní obsah

Atleti mají poslední olympijskou šancí

PRAHA

Během víkendu bude jasné definitivní složení české olympijské výpravy, v níž zatím figuruje 139 sportovců. Rozšířit tento počet už mohou ale jen atleti, kteří chtějí využít poslední příležitost ke splnění limitu.

Foto: ČTK

Roman Šebrle má start na olympiádě jistý.

Článek

O letenku do Atén jsou připraveni především bojovat Sajdok (110 m přek. - potřebuje 13,72 s), Rücklová (400 m přek. - 56,25 s), Lampart (dálka - 805 cm), Janáček (tyč - 555 cm) a Oravec  (800 m - 1:47,00 min). Ti všichni to zkusí dnes při extralize družstev na pražské Julisce.

DO STARTU ZBÝVÁ6 DNŮ

Desetibojařům Poděbradskému s Rybou dává příležitost vícebojařský mítink v Banské Bystrici, kde by ale museli dosáhnout alespoň osmi tisíc bodů, mílařka Šuldesová jede do belgického Brasschaatu a když uběhne 1500 m za 4:07,15, má letenku v kapse. Trojskokanka Darmovzalová plánuje vedle dnešního startu v Praze i nedělní závod v maďarském Szombathely.

Ze šesti už nominovaných s limitem B, s nímž může do Atény pouze jeden atlet, mohou být docela klidní sprinter Vojtík, překážkářka Martincová i mílař Šneberger, neboť ve svých disciplínách nemají doma vážnou konkurenci.

Někteří jsou v ohrožení

Naopak Kašpárkovou by mohla ohrozit Darmovzalová, pokud skočí 14,11 m a exmistryně světa se nezlepší. Limit A, který by případně zaručil start oběma, má hodnotu 14,20. Podobně dálkařku Ščerbovou by z nominace na poslední chvíli vyšoupla Lucie Komrsková, sestra olympioničky v gymnastice, jenže by musela skočit 669 cm. Pro Mašku se v kladivu zdá být jedinou konkurencí Sedláček, který ale k zajištění cesty na OH musí hodit 75,40 m.

"Těch adeptů, kteří by mohli ještě na poslední chvíli splnit limit, je docela dost a já věřím, že minimálně jeden atlet do olympijské výpravy přibude. Vytvořili jsme tu pro jeho dodatečné nominování všechny předpoklady," míní šéf české olympijské mise František Dvořák, který z Atén registruje i zdravotní problémy svého jmenovce.

Bronzový desetibojař z olympijské Atlanty Tomáš Dvořák ve snaze pomoci bolavé achillovce na pravé noze včera navštívil i fyzioterapeuta Koláře a zopakoval, že teprve v den plánovaného odletu 16. srpna se rozhodne, zda bude schopen závodit v Aténách.

Turci přišli o hvězdu

Největší atletické želízko ztratila včera turecká výprava. Úřadující evropská šampiónka na 1500 m Süreyya Ayhanová si při tréninku poranila sval na noze a lékaři ji start na OH zakázali. "Jsem tak naštvaný, že bych se nejraději rozbrečel. Mohla pro nás získat zlato," cituje ČTK šéfa turecké výpravy Huseyina Yildirima.

Reklama

Související témata: