Hlavní obsah

Šebrleho potěšil předolympijský růst formy

PRAHA

Většina českých atletických olympioniků využila víkendový extraligový závod na Julisce jako poslední test formy před odletem do Atén. Čtyři disciplíny si vyzkoušelo i nejžhavější medailové želízko Roman Šebrle, jenž si pochvaloval růst formy.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Roman Šebrle si o víkendu na Julisce vyzkoušel 110 m překážek, dvoustovku, vrh koulí a hod diskem.

Článek

Nejvíce spokojený mohl být s vrhem koulí. Vrhl 16,16 m, v disku předvedl 48,52 m, na dvoustovce si vytvořil osobní rekord časem 21,74 a na trati 110 m překážek zaběhl jen průměrných 14,05 s.

"Šíleně mě podjely bloky. Jinak ale cítím, že forma jde nahoru," uvedl světový rekordman v desetiboji. Jeho myšlenky už čím dál více směřují k Aténám. "Zrovna nedávno jsem si na internetu prohlížel medaile. Jsou fakt krásný. Teda hlavně ta jedna," přiznal Šebrle, jehož čeká závěrečný test formy na mítinku v Pardubicích.

Výškaři nezářili

Výškaři Jaroslav Bába a Svatoslav Ton nepředvedli superzávod jako na mistrovství republiky, oba se museli spokojit s výkonem 226 cm. "Už od mítinku ve Stockholmu mě trochu bolí koleno, ale nic vážného to není. Navíc mě trochu zlobila technika," postěžoval si mladší z dvojice a bronzový medailista z halového MS v Budapešti Bába. Na pokusy vyhrál Ton, který si závod pochvaloval.

"Tak dobře jsem si dlouho nezaskákal. Cítím, že forma už jde zase nahoru, 230 cm jsem chodil jen těsně," uvedl objev letošního roku. Ladit formu před odletem do Řecka bude v Nymburce, zatímco Bába stráví tento týden ve slovenských Tatrách.

Třetí z trojice výškařů-olympioniků Tomáš Janků se na Julisce objevil jen v civilu stejně jako třeba oštěpař Železný nebo vícebojař Dvořák. Poté, co prodělal pneumotorax pravé plíce, pozvolna začíná s tréninkem. "V pátek jsem byl na rentgenu a vypadalo to už dobře," hlásil potěšující zvěst.

Baďurová zlepšila osobní rekord

Radost mu udělala i jeho přítelkyně Kateřina Baďurová, která si v tyči zlepšila své maximum na 452 cm. "Získala jsem sebevědomí, které jsem potřebovala před olympiádou," radovala se tyčkařka, která se poté neúspěšně pokoušela i o český rekord 461 cm. "Ani si neuvědomuji, jak je to vysoko. Všechno tam nahoře ale trvá déle," usmívala se černovláska.

Juniorská mistryně světa v dálce a Bábova partnerka Denisa Ščerbová skočila 659 cm, i když původně si chtěla zaběhnout jen stovku a sprinterskou štafetu. "Jenže pak jsem si říkala, že by mě některá z holek mohla přeskočit," vysvětlovala vítkovická atletka. Její výkon 668 cm totiž znamenal jen B-limit a pokud by některá další dálkařka skočila lépe, Ščerbová by do Atén nejela.

Čerstvá česká rekordmanka Brejchová si místo mítinku dopřála pauzu, druhá z českých vrhaček s medailovými ambicemi pro Atény Věra Cechlová-Pospíšilová se v disku představila výkonem 63,72 m. "Bylo vidět, že jsem po přípravě unavená. I když to nebyl špatný výkon, technicky se mi moc nedařilo. Rezerva tam ještě je," vzhlížela k olympijskému závodu s nadějí diskařka.

Ptáček skočil 570 cm mimo soutěž

Halový vicemistr světa z Budapešti Adam Ptáček si zapsal jen 550 cm. Pak si ale mimo soutěž zkusil 570 cm a uspěl. "Nevím, asi neumím závodit," usmíval se tyčkař pražské Dukly. "V Aténách bude kvalifikační limit mezi 570 a 590 cm, do odletu už se budu věnovat jen technickému tréninku," plánoval Ptáček.

Na čtvrtce překážek v souboji olympioniků Jiří Mužík porazil Štěpána Tesaříka, i když času 49,43 s do extratřídy dost chybí. "Potřebuji se vyběhat, měsíc a půl jsem nezávodil," vysvětloval Mužík, který se v pátek na mítinku v Curychu nevešel do startovní listiny. "A to tam běželo šest Američanů, i manažeři, co jsem potkával, se divili, že nepoběžím," kroutil hlavou Mužík, jenž se ještě zúčastní úterního mítinku v Lublani.

Reklama