Hlavní obsah

Čechům předpovídají deset olympijských medailí

NEW YORK

Čeští sportovci získají na olympiádě v Aténách deset medailí, o jediné zlato se postará desetibojař Roman Šebrle. Tak to ve své křišťálové kouli vidí renomovaný americký sportovní časopis Sports Illustrated (SI). Před čtyřmi lety odhadovali redaktoři magazínu pro Čechy skromný zisk šesti cenných kovů, kterých nakonec reprezentanti získali o dva více.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Jan Železný prý zůstane bez medaile.

Článek

Američtí experti většinou věří svým sportovcům, ti si podle nich odvezou z Atén rekordní počet 111 medailí, včetně 38 zlatých. Právě desetiboj je jednou z výjimek - světový rekordman Šebrle má podle redaktorů SI za sebou nechat jak Toma Pappase, tak Bryana Claye.

Dvě stříbra získají Češi ve vodním slalomu a na olympijské střelnici. Pouze na slovenské bratry Hochschornerovy by neměli stačit evropští šampioni Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem v kategorii deblkanoí. Zisk bronzu z Atlanty 1996 by zase podle amerického časopisu měl o jednu pozici vylepšit střelec Miroslav Januš.

Střelba by vůbec měla být nejúspěšnější disciplínou české výpravy. Další dva bronzy z celkových sedmi údajně získá Kateřina Kůrková a stejně jako v Sydney i Martin Tenk.

Železný prý bez medaile

Časopis Sports Illustrated dále nepředpokládá, že by svůj olympijský 'hattrick' zvládla Štěpánka Hilgertová. Po zlatých medailích ze Sydney a Atlanty prý tentokrát dosáhne jen na bronz.

Pořád ale dopadne lépe než Jan Železný - ten na své páté olympiádě skončí poprvé bez medaile a po třech hrách ho na trůnu vystřídá Rus Alexander Ivanov. Oštěp by ale pro Čechy neměl ztratit svůj medailový lesk - letošní tabulky na olympijském stadionu potvrdí Nikola Brejchová a získá bronz.

Martinu Doktorovi nepředpovídají sice experti SI takovou žeň jako před osmi lety, zase by měl ale dopadnout lépe než na minulých hrách. S předpovídaným bronzem na pětistovce by zřejmě byl dvojnásobný vítěz z Atlanty spokojen.

Oba zbylé bronzy jsou cítit vodou z olympijského kanálu - SI předpovídá, že se o ně postará párová čtyřka a také nezdolný Václav Chalupa. Šestatřicetiletý skifař, jenž se představí již na svých pátých hrách, by si tak měl připsat svou druhou medaili ze soutěží pod pěti kruhy.

Reklama

Související témata: