Hlavní obsah

Česká atletika má zálusk na tři medaile

PRAHA

V české výpravě pro olympijské hry v Aténách si atletika uchovala se svými 36 členy výsadní postavení a oproti OH Sydney ještě pozici o jedenáct míst posílila. Tento závodnický arzenál jí má zajistit úspěchy. Ale protože se sjede do řecké metropole nejhvězdnější konkurence za poslední čtyři roky, bude cesta ke každému kovu hodně obtížná.

Foto: ČTK/AP

Roman Šebrle je největším želízkem české olympijské výpravy

Článek

"Když přivezeme tři medaile, bude to krása. Pokud se pět dalších lidí dostane do finále, pak to bude skvělé," není tentokrát - jako býval jindy - tolik odvážný v optimistických předpovědích šéftrenér Českého atletického svazu Václav Fišer.

Měl by platit za tutovku

Že by měl jednu z medailí získat Roman Šebrle, ví asi každý příznivec českého sportu. Desetibojař zkrátka platí v atletické enklávě olympijské výpravy za tutovku. Světový rekordman, pyšnící se jako jediný muž na planetě prolomením devítitisícové hranice, bude ve svých 29 letech hnán i jakýmsi vnitřním motorem k metě nejvyšší. "V Sydney jsem byl spokojený se stříbrem, ale v Aténách chci zlato," nevytváří si alibi světový rekordman. V plejádě nejzářivějších úspěchů lanškrounskému rodákovi totiž nejcennější kov z OH zatím chybí.

O čtvrté vítězství...

Další tutovky? Ty už zřejmě nenajdeme. Ale do letadla nastoupí Jan Železný. V osmatřiceti letech se už vydá na svou pátou olympiádu. "Ta pro mě znamená nejvíc," opakuje už dlouho. V Barceloně, Atlantě i Sydney vyhrál a při premiéře - už před šestnácti lety v Soulu - si šel pro stříbro.

Po čtvrtém vítězství za sebou prahne. Takový kousek se v historii her žádnému oštěpaři nepovedl. Na čtyřech po sobě jdoucích OH dominovali z atletů jen Američané Alfred Oerter v disku a Carl Lewis v dálce.

Dašími nadějemi výškaři

Letos udivují svými výkony nad hranicí 230 cm výškaři Jaroslav Bába, Svatoslav Ton a Tomáš Janků, jemuž ale přípravu notně zkomplikoval pneumotorax pravé plíce. V nejužší světové špičce se opět pohybuje oštěpařka Nikola Brejchová, stejně jako loni do ní patří Věra Cechlová-Pospíšilová v disku. "To jsou naše další naděje," doufá Fišer, že rovněž od této pětice závodníků kápne na konto atletické části výpravy nějaká medaile.

S tou by se mohl vracet i tyčkař Adam Ptáček. Když se mu však podaří načasovat formu na velkou soutěž stejně, jako mu to vyšlo v březnu při halovém MS v Budapešti, kde po nepříliš přesvědčivých výkonech v sezóně nakonec bral stříbro. Atletický svaz, i když to v ještě nedávné minulosti činíval, nepřitvrdil kritéria pro uchazeče o reprezentační dresy. Vzal za své limity Mezinárodní atletické federace s tím, že jejich splnění je dostatečným předpokladem k tomu, aby Češi neskončili v propadlišti výsledkových listin.

Bez medaile by to byl výbuch

"Když je minimálně zopakují, mohou všichni v technických disciplínách postoupit do finále a v bězích do semifinále," odmítá trenér odpovědný za reprezentaci, že se na palubu letadla, mířícího do kolébky olympijských her, dostanou i závodníci, jejichž šance na alespoň dobrý výsledek jsou nevalné. Myšlenku, že by atletika nevezla domů ani jeden drahý kov, si potom těžko někdo z funkcionářů, trenérů, ale i samotných závodníků připouští. "Pak bychom mluvili o výbuchu," míní Fišer.

Naopak převládá očekávání, že dosavadní sbírka třiceti medailí (13 zlatých, 10 stříbrných, 7 bronzových) se po Aténách rozroste. Nejvíce se na olympiádách dosud zaskvěl legendární Emil Zátopek. V Londýně v roce 1948 vybojoval zlato na 10 000 m a stříbro na pětce, o čtyři roky později v Helsinkách si doběhl pro zlaté pocty na 5000 m, 10 000 m a v maratónu.

Reklama

Související témata: