Hlavní obsah

Mnoha sportovcům zavřel cestu do Atén doping

ATÉNY

Zatímco sportovci finišují s přípravou na olympijské hry, své úsilí stupňují také dopingoví komisaři. Před pátečním zahájením aténských her se vynořilo šest nových dopingových případů. Kvůli užití nepovolených látek přišli o účast na OH bývalý cyklistický mistr světa Oscar Camenzind ze Švýcarska, irský běžec Cathal Lombard a španělský kajakář Jovino Gonzalez.

Foto: www.math.ethz.ch

Do dopingových sítí se zapletl i cyklistický mistr světa Oscar Camenzind

Článek

Otazník stále visí nad startem mistryně světa v běhu na 100 metrů Torri Edwardsová, která měla v dubnu na mítinku na ostrově Martinik pozitivní test na zakázaný stimulant niketamid. O účast na olympiádě je připravena bojovat u sportovní arbitráže, pokud dostane trest.

Její kolega Bernard Williams, člen vítězné štafety na 4x100 metrů ze Sydney, měl v červnu v Seville v těle metabolit látky, která je obsažena v marihuaně. Za takzvaný lehký doping byl však potrestán jen veřejným napomenutím a do Atén může.

Nejasný je osud dvou řeckých baseballistů, jejichž jména zatím nejsou známa. Jeden z nich měl při dopingové zkoušce v těle nepovolené diuretikum, druhý hráč pak steroid stanozolol. Nyní se čeká na výsledky analýzy B vzorku.

Dopoval i mistr světa

Nejznámějším jménem mezi dopingovými hříšníky je Camenzind. Mistr světa z roku 1998 měl pozitivní dopingový test na zakázanou látku EPO, která zlepšuje okysličování krve. Dopingovou kontrolou neprošel 22. července během přípravy na olympiádu. Okamžitě po zveřejnění výsledku dostal vyhazov ze stáje Phonak.

Camenzind vzal odpovědnost za dopingový nález na sebe, o analýzu kontrolního vzorku B ani nepožádal. Švýcarská cyklistická federace musí do čtvrtka oznámit, kdo pojede v Aténách místo něj. Kvůli užití EPO přišel o účast na olympiádě už dříve také britský cyklista David Millar.

Lombard se přiznal

EPO odhalila namátková kontrola také u kajakáře Gonzaleze, který se chystal už na třetí olympiádu. Bronzového medailistu z květnového mistrovství Evropy na kilometrové trati ve španělském týmu rychlostních kanoistů nikdo nenahradí.

Také Gonzalez odmítl analýzu vzorku B, podle svých slov však žádný doping vědomě neužil. "Vždycky jsem byl nedůvěřivý k tomu, když pozitivně testovaní sportovci tvrdili, že tomu nerozumějí. A teď jsem ve stejné situaci, i když lidé mi asi nebudou věřit," uvedl osmadvacetiletý kajakář, který byl šestý na olympijské pětistovce v Sydney.

K užívání látky EPO se naopak ihned přiznal irský vytrvalec Cathal Lombard, jenž se měl představit v bězích na pět a deset tisíc metrů. "Vzdávám se. Udělal jsem to," řekl národní rekordman deníku Irish Examiner.

Nejasnosti kolem Susanuové

Z dopingu byla podezřelá i rumunská veslařka Viorica Susanuová, ale po nejasnostech kolem jejího vzorku dnes dostala zelenou ke startu na olympiádě. První test z července, který analyzovala rumunská laboratoř bez akreditace u Světové antidopingové agentury WADA, ukázal přítomnost steroidu metandienonu. Její zástupci si ale výsledkem nebyli jisti a požádali Susanuovou o odebrání druhého vzorku. Ten minulý týden prověřila akreditovaná laboratoř v Řecku a výsledek byl negativní.

Reklama