Hlavní obsah

Bába: Určitě chci bojovat o stupně vítězů

PRAHA

Výškař Jaroslav Bába bude na olympijských hrách v Aténách jednou z nadějí české výpravy na zisk medaile. Bronzový závodník z posledního halového mistrovství světa v Budapešti odjel před olympiádou nabrat síly do slovenských Tater a v rozhovoru pro deník Právo se svěřil se svými pocity před největší sportovní událostí roku.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Bába

Článek

Jakou máte pár dní před začátkem olympijských her formu? Doufám, že super, akorát to zdraví je trošku horší. Od mítinku ve Stockholmu mám problémy s podkolenním vazem odrazové nohy. Sice to není nic vážného, můj start v Aténách to nijak neohrožuje, ale bál jsem se, abych špatně nešlápl a nepřihodilo se něco horšího. Nohu jsem podvědomě trošku šetřil.

Týden před odletem do Atén jste odjel do Vysokých Tater. Jde o závěrečné soustředění? To ne, počítám tak jen s dvěma až třemi tréninky. Spíš si chci do pondělního odletu trochu psychicky odpočinout, nemyslet jen na atletiku a to, co je přede mnou. Možná zajdu i nějak na procházku. V hotelu FIS na Štrbském plese jsem byl už na jaře a moc se mi tam líbilo. Proto jsem se tam rozhodl jet znovu.

Na olympiádě budou skákat tři čeští výškaři. Jak vnímáte tento minisouboj? Nakonec budeme i sami sobě soupeři, ale určitě je lepší, že tam člověk nebude sám. Jisté je, že v jedné kvalifikační skupině budou skákat dva z nás, tak si můžeme vzájemně trochu pomoci, vyhecovat se. A co se týče těch ambicí, všichni tři určitě máme na finále.

Patříte do okruhu adeptů na některou z medailí. Je to váš jediný cíl? Určitě chci o stupně vítězů bojovat. Prvořadý je ale postup do finále. Hlavně doufám, že mi vydrží zdraví. Kdybych medaili nakonec nezískal, nebudu asi vysloveně naštvaný, ale ke spokojenosti bych měl taky daleko.

Ještě nedávno jste při velkých závodech míval problémy s psychikou. Nedolehne na vás i nyní olympijská atmosféra? Zatím si to nijak moc nepřipouštím. Ale v Řecku se mi vždycky dobře závodilo, tak to snad bude pokračovat i teď. Všechno je to o zkušenostech. Můžu říct, že jsem na tom daleko líp než vloni v létě na mistrovství světa v Paříži. Už se mi kolena tak neklepou a v hlavě atmosféra velkého závodu tolik nešrotuje.

Kdo je podle vás největším favoritem na zlato? Švéd Holm. Ale dál je to otevřené. Podle mě může o medaili reálně bojovat osm lidí včetně tří Čechů. K favoritům patří i Jihoafričan Freitag, Polák Sbosób, Ukrajinec Sokolovskij, určitě vyletí i Rus Rybakov, který veškeré úsilí v sezóně obětoval přípravě na olympiádu a zatím tolik skočeno nemá.

Kolik bude potřeba skočit na cenný kov? Další postupnou výšku nad 230, možná bude stačit 230 na první pokus.

Půjdete se v Aténách podívat i na jiné sporty? Po svých závodech určitě. Rád bych viděl Honzu Železného, Romana Šebrleho a nejvíc budu držet palce svojí přítelkyni Denise Ščerbové v dálce. Kdyby se dostala do finále, byla by to senzace. No a strašně rád bych se šel podívat na americké basketbalisty. Akorát nevím, jestli dostanu lístky.

Reklama

Související témata: