Hlavní obsah

Do Atén zamířila velká část české výpravy

PRAHA

Nezvykle živo bylo v úterý večer na pražském ruzyňském letišti. Do dějiště olympiády v Aténách se dvacet minut před jedenáctou hodinou večerní vypravila podstatná část české výpravy. Na tříhodinovou cestu se připravoval tým basketbalistek, plavci, plážové volejbalistky Soňa Nováková s Evou Celbovou a také cyklisté Ján Svorada a René Andrle.

Foto: ČSL

Odbavovací hala pražského letiště Ruzyně.

Článek

Byl to skoro komický pohled, když se mezi japonskými turisty začaly proplétat vysoké české basketbalistky, které se houfovaly před odbavovacími přepážkami. "Jsou tak veliké," užasle vydechl jeden z okukujících amerických turistů. "Těm budu v Aténách určitě fandit! Bude jejich zápasy dávat Eurosport?" zjišťoval vzápětí černovlasý třicátník.

Svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského, oblečené ve světlemodrých tříčtvrtečních kalhotách a tričkách s límečkem stejné barvy, si poslední chvíle na české půdě před náročnou aténskou misí užívaly. Každou chvíli se z jejich hloučku ozval výbuch smíchu.

Michaela Pavlíčková chodila kolem spoluhráček s kamerou a natáčela každý jejich pohyb. Rodiče basketbalistek pak svolali celý tým dohromady a dělali si na památku společné fotografie. "Olympiády se nemůžu dočkat. Včera jsem už ani pomalu nemohla usnout, celou noc jsem se převalovala na posteli," řekla vysoká křídelnice Eva Vítečková.

To trenér Bobrovský, stojící kousek opodál, se tvářil starostlivě. "Taky se těším, na druhou stranu zase mám smíšené pocity z těch všech bezpečnostních opatření. Není to úplná radost," přemítal brněnský kouč, který se olympiády zúčastnil už jako aktivní hráč v roce 1972 v Mnichově. "Teď je to přece jenom úplně o něčem jiném. Tady zodpovídám za dvanáct hráček, nejen za sebe," vysvětloval Bobrovský.

Svoboda se těší na srovnání se světovou špičkou

Třicet metrů od basketbalistek obsadili místa na modrých kovových sedačkách elitní čeští plavci. Několik z nich vytvořilo hlouček u kraulaře Květoslava Svobody, který na svém laptopu pouštěl jeden z přibalených filmů.

"Mě už atmosféra her sebrala už dávno. A teď to bude jenom lepší, až dorazíme na místo," hlásil zvesela Svoboda, který v pátek při slavnostním zahájení ponese českou vlajku. "I kvůli tomu se na to moc těším. To, že vlajku může nést plavec, je pro náš sport nesmírně důležité," liboval si ramenatý sportovec, jedna z možných medailových nadějí české výpravy.

"V posledních dnech cítím moc dobrou formu, už se nemůžu dočkat poměření s absolutní špičkou," vzhlížel Svoboda k soubojům s Australanem Thorpem, Američanem Phelpsem a Nizozemcem Van der Hoogenbandem.

Kouč znakařky Ilony Hlaváčkové Milan Moravec byl zvědavý hlavně na to, jaký dojem na něj udělá aténská olympiáda v porovnání s hrami před čtyřmi lety v Sydney. "Poslední dny jsem měl plnou hlavu balení a všemožných organizačních věcí, ale až tam v noc přiletíme, tak nás to určitě hned pohltí. V první řadě to asi bude obrovské horko," narážel Moravec na zprávy od kolegů, kteří mu barvitě líčili podmínky v aténské výhni.

"Ale srovnání se Sydney určitě hrozí, i když se tomu budu chtít vyhnout. Přece jenom Sydney byla moje první olympiáda, navíc ta Austrálie... Atény budou spíš jako druhé rande s holkou," usmíval se Moravec.

Svorada se vrací už v neděli

Cyklista Svorada, v pětatřiceti letech jeden z matadorů výpravy, míří už na svoji třetí olympiádu. Ale ta aténská pro něj skončí velmi brzy. V sobotu Svorada absolvuje silniční závod a v neděli se vrací zpět.

Zkušený cyklista i proto zůstával nad věcí. "Jasně, bude to jeden z vrcholů sezony, ale na druhou stranu to pro mě bude závod skoro jako každý jiný. S tím rozdílem, že tady pojedu v jiném dresu. A to pro mě přece jenom stále má kouzlo," rozjímal krátce před odletem jezdec italské stáje Lampre.

Reklama

Související témata: