Hlavní obsah

Olympiádu jsme stihli připravit, hlásí hrdě Řekové

ATÉNY

S velkou dávkou zadostiučinění, ale i škodolibosti se těsně před začátkem olympiády vyjadřují Řekové na adresu kritiků, kteří pochybovali, zda organizátoři stihnou včas dokončit přípravy her v Aténách. "Dlouhý nos" na ně dělají řadoví Řekové, tisk i prezident republiky, píše agentura AFP.

Článek

Národní hrdost Řeků tak podle ní po nedávném vítězství na fotbalovém mistrovství Evropy ještě povyrostla. Negativní komentáře zahraničního tisku, obzvláště pak anglosaského, který poukazoval na zpoždění v přípravách her, je totiž pěkně popudily. A tak si nyní vychutnávají svou "odvetu".

"Zavřeli jsme jim klapačku," řekl poněkud nediplomaticky majitel restaurace v centru metropole Argyris Sakarikos. "Věděl jsem, že to na poslední chvíli stihneme. Děláme to tak vždycky," poznamenal.

Kritici utřeli nos

Řecký tisk obšírně rozebírá slova prezidenta Konstantina Stefanopulose při zahájení zasedání Mezinárodního olympijského výboru. Stefanopulos prohlásil, že jej roztrpčily ironické a nepřející komentáře těch, kteří předvídali neúspěch v organizaci her a "předem z toho měli radost".

Podle deníku Ethos se prezident vyjádřil jménem všech Řeků a odpověděl všem, kteří osočovali Řecko z neschopnosti a pomalosti. Deník Kathimerini zase poznamenal, že prezident "zasáhl nepřející komentátory".

Záležitost celého národa

Předsedkyně organizačního výboru Gianna Angelopulosová- Daskalakiová ještě sice odmítá bouřlivě slavit vítězství, spokojeností se ale netají. Řekové jsou hrdí, že mohou ukázat svou zemi a napsat novou kapitolu své historie, řekla.

Řecký premiér Kostas Karamanlis v pondělním televizním projevu prohlásil, že pořádání olympiády, která začne v pátek a potrvá do 29. srpna, je "záležitostí celého národa", na níž se mají podílet všichni, aby vyslali do světa obrázek hrdého Řecka.

Reklama