Hlavní obsah

Kanadský trenér: Kdo nedopuje, nemá medaili

ATÉNY

Neužíváte zakázané látky? Tak zapomeňte na olympijské medaile. Alespoň to tvrdí Pierre Bergeron, trenér kanadské vzpěračky Maryse Turcotteové. Jeho svěřenkyně prý nemá šanci na zisk cenného kovu. A to pouze proto, že nedopuje, říká trenér.

Článek

"Maryse nemá žádnou šanci na medaili, ani kdyby v Aténách podala nejlepší výkon svého života," cituje agentura Reuters Bergeronova slova. Turcotteová skončila na minulých olympijských hrách v Sydney čtvrtá v kategorii do 58 kg. "Teď může být maximálně šestá nebo sedmá, i kdyby si udělala osobák," dodal trenér.

.:ANKETA:
Lze bez dopingu získat medaili? Hlasujte na konci článku

Může za to prý fakt, že mnoho dopingových látek se stále nedá odhalit. I když se situace ve vzpírání podle Bergerona zlepšila, stále je v jeho sportu spousta těch, kteří podvádějí. "Všichni musejí podstoupit testy, než se dostanou na hry. Tady už jsou OK. To ale neznamená, že byli čistí před třemi měsíci," nadhodil kanadský kouč. "Vždycky se najdou lidé, kteří si budou hledat postranní cestičky," dodal pesimisticky.

Události z posledního období mu dávají částečně za pravdu. Jen v červenci hýbaly vzpěračským světem tři dopingové kauzy. Dvouletý distanc za užití nepovolené látky dostala čínská mistryně světa Šang Š'Čchun. O možnost obhajovat stříbro ze Sydney přišel kvůli nálezu nandrolonu polský vzpěrač Szymon Kolecki, do Atén nepojede ani Australanka Caroline Pileggiová, která se odmítla podrobit zkoušce.

Reklama