Hlavní obsah

Olympionici se zabydlují, dorazí i prezident

ATÉNY

Olympijský oheň bude zapálen v Aténách až v pátek večer, sportovní program už ale načala středeční fotbalová utkání. V dějišti her je nyní přes padesát českých sportovců, takže všech pět našich domů v olympijské vesnici už působí zabydleněji, ve čtvrtek do řecké metropole dorazí na třídenní návštěvu i prezident republiky.

Článek

"Václav Klaus přiletí ve čtvrtek v poledne a má hodně nabitý program. Ubytuje se v hotelu Grand Bretagne v centru Atén a poobědvá s honorárním konzulem. Potom by si měl prohlédnout olympijský kanál pro vodní slalom a od 17 hodin se zúčastní slavnostního ceremoniálu oficiálního přivítání české výpravy v olympijské vesnici," řekl Právu šéf české olympijské mise František Dvořák, který byl už nucen řešit problémy sportovců.

Veslaři museli až do středečního odpoledne odkládat tréninky, protože jim policie včas nepředala lodě. "Z bezpečnostních důvodů je prohlíželi, jako by šlo o jaderné zbraně. Dvakrát jsme tudíž jeli na dráhu do Schiniasu zbytečně, třetí pokus už ale vyšel. Pauzu na vodě jsme nahradili posilovnou a snad by nám nečekaný tréninkový výpadek neměl vadit," doufal nejzkušenější člen veslařské výpravy, na OH popáté startující skifař Václav Chalupa.

Střelci poznali dopravní chaos

Střelci zase kvůli dopravnímu chaosu přijeli pozdě na střelnici. "Měli jsme tam být brzy ráno, jenže vinou obrovské fronty jsme vůbec nestihli snídani ve vesnici a pak nám ujel přeplněný autobus na střelnici. Druhý ani nepřijel, takže jsme se nacpali až do třetího," líčil anabázi trojice závodníků trenér Petr Kůrka.

"Naštěstí organizátoři přímo na střelnici situaci pochopili a umožnili nám nekrácený trénink," dodal Kůrka. Jeho dcera Kateřina se připravovala na vzduchovou pušku, která bude v sobotu první soutěží, za niž se v Aténách udělí medaile. Martin Tenk zkoušel vzduchovou pistoli. "I když je hala klimatizovaná, bylo v ní plno a přece jen vyšší teplota než jindy, ale rychle jsme si zvykli," říkal nejlepší světový střelec loňského roku. "Hyková musela se sportovní pistoli zvládat i poryvy větru, nakonec ale všichni tři stihli, co potřebovali, takže jsme se po poledni vraceli do vesnice spokojení," hodnotil Kůrka.

Šmídová zaměstnala lékaře výpravy

Práci už měl i šéflékař výpravy Větvička, neboť jachtařka Šmídová si stěžovala na začínající virózu. "Dostala jsem medikamenty, aby mě přestalo škrábat v krku, což je zřejmě důsledek častých přechodů z venkovního horka do klimatizovaných místností," řekla závodnice, jež si v olympijské maríně chystá loď třídy Evropa a po dnu pauzy včera už vyjela na moře trénovat.

Po nočním příletu se stihly alespoň trochu prospat a odpoledne se vydaly na trénink i basketbalistky, které ale nepříjemně překvapilo, že se nemohou připravovat v soutěžní hale, ale musí vzít zavděk areálem v Peristeri. Rozehrávačka Uhrová navíc musela po návratu vytírat na pokoji vodu z prasklé klimatizace. "Mělo by se nás ale držet štěstí. Deset z nás, co zažily loňské evropské stříbro, má sebou střepy z hrníčku, který jsme rozbily právě kvůli naplnění olympijského snu," uvedla kapitánka Hana Machová.

Vedení výpravy se snaží řešit starosti s nadhledem, včetně komplikovaného doplnění tyčkaře Janáčka do seznamu účastníků atletických soutěží. "Chyběl mezi přihlášenými, ale byli jsme si jisti, že jsme pozdější splnění limitu včas hlásili a že jde o technickou chybu. Nakonec se zjistilo, že Janáčkovo jméno pořadatelé pouze zapomněli aktivovat," líčí asistent šéfa mise Jan Hrdina.

Reklama