Hlavní obsah

Sosenka: Pojedu hlavně sám na sebe

PRAHA

Dobré načasování formy cítí před olympijskými hrami cyklista Ondřej Sosenka. Do dějiště her odletí až ve čtvrtek večer, v sobotu absolvuje silniční závod jednotlivců a hned po skončení své disciplíny opět zamíří domů. "Musím se připravit na další závody. Na olympiádu se radši podívám doma v televizi," říká v rozhovoru pro Právo.

Foto: archiv

Ondřej Sosenka

Článek

Do Atén odlétáte až ve čtvrtek večer a v sobotu startujete v silničním závodu jednotlivců. Proč cestujete až na poslední chvíli? Chtěl jsem tam jet co nejpozději, protože bych v dějišti her už nic nenatrénoval. Takhle jsem se připravoval doma v okolí Křivoklátu, dobrou prověrkou byl i etapový závod Kolem Burgosu, kde jsem dojel desátý. Můžu říct, že forma graduje ideálně.

Je pravda, že v dějišti olympiády budete dohromady jen dva dny? V podstatě ano, protože do Atén přiletím ve čtvrtek v noci a hned po sobotním závodu cestuji zpátky. Musím se připravit na další závody - Kolem Polska, který chci vyhrát, a taky na mistrovství světa ve Veroně. Na olympiádu se radši podívám doma v televizi.

Co od své první účasti na olympijských hrách čekáte? Chci se předvést co nejlíp, ale na druhou stranu to nepovažuji za nějaký super výjimečný závod. Třeba úspěchu na mistrovství světa bych si cenil víc, protože tady spousta dobrých cyklistů nebude.

Jaký očekáváte vývoj závodu? Bude to loterie. Podle mě to rozhodně není trať pro sprintery. Počítám, že v první skupině přijede do cíle maximálně dvacet lidí a pole se hodně roztrhá. I kvůli převýšení a velkému horku. Asi to bude nervózní, čekám nějaké pády. Člověk musí být neustále ve střehu a hlavně jezdit vpředu.

Bude fungovat česká spolupráce? Záležet bude na vývoji závodu, jsou tam daleko silnější týmy než my. Andrle i Hrazdíra, kteří jedou i časovku, se v závodě budou muset chtě nechtě trochu šetřit. A zbývám tam já se Svoradou. Pokud by do cíle jela velká skupina, tak se mu samozřejmě budu snažit pomoci, aby měl dobrou pozici na spurt. Ale já chci jet v první řadě sám na sebe. Myslím, že mám z Čechů největší šanci uspět.

Koho považujete za největší favority? Španěly Valverdeho, Astarlou, Freireho, Italy Bettiniho s Rebellinem. A možná i Němce Ullricha.

Reklama