Hlavní obsah

Tajné služby jsou v Aténách zatím v klidu

ATÉNY

Světové zpravodajské služby nemají den před začátkem olympijských her žádné náznaky toho, že by se al-Kajdá či jiná teroristická síť chystala zaútočit v Aténách. Atény hostí první letní olympijské hry po teroristických útocích ve Spojených státech 11. září 2001. Kvůli obavám z atentátů se proto staly nejstřeženější sportovní akcí v historii.

Článek

"Mám poslední zprávy tajných služeb, které jsou velmi pozitivní," uvedl řecký ministr veřejného pořádku Jorgos Vulgarakis. Formální velitel bezpečnostní operace v Aténách, která stála 1,2 miliardy eur, zdůraznil, že pro zabezpečení her bylo učiněno "vše, co je v lidských silách".

Vedle sportovců a diváků se má pátečního zahajovacího ceremoniálu zúčastnit i několik desítek státníků, včetně českého prezidenta Václava Klause. "Věřím, že bezpečnost nebude žádný problém," prohlásil řecký ministr.

Přestože se na počátku tohoto týdne objevila svědectví řady novinářů o laxním přístupu řecké policie při střežení sportovišť, s blížícím se začátkem her policisté zřejmě poněkud přitvrdili.

Zatčených novinářů přibývá

Agentura AFP s odvoláním na policejní zdroj dnes uvedla, že aténská policie ve středu večer zatkla britského novináře, který se snažil dostat na stadion, kde se budou konat soutěže v lukostřelbě. Novinář se údajně snažil dostat přes zeď do uzavřeného prostoru, což prý zdůvodnil pokusem prověřit bezpečnostní opatření.

Řecká policie podle agentury Reuters dnes rovněž zatkla dva čínské reportéry, kteří se pokoušeli nafilmovat rakety Patriot nedaleko olympijské vesnice. Za poslední týden tak bylo zatčeno už více než deset novinářů, kteří filmovali bezpečnostní zařízení nebo se k nim bez povolení snažili dostat.

Reklama