Hlavní obsah

Navrátilová si vychutnává premiéru na olympiádě

ATÉNY

Profesionálně hraje tenis už tři desítky let, poznala snad všechny kouty světa a vyhrála víc turnajů něž kdokoli jiný. Přesto Martina Navrátilová stále zažívá nové věci - v 47 letech si poprvé vychutnává atmosféru olympijských her. Česká rodačka v amerických barvách se v Aténách představí ve čtyřhře s Lisou Raymondovou jako třetí nasazený pár.

Článek

Po čtvrtečním příletu americké tenisové výpravy do dějiště her má za sebou Navrátilová první noc v olympijské vesnici. "Bylo to docela zvláštní, jen zjistit co mám jíst a kde," popisuje své první zážitky.

Za dva měsíce oslaví osmačtyřicáté narozeniny a je suverénně nejstarší tenistkou na turnaji. Poprvé se mohla pod pěti kruhy představit před šestnácti lety v Soulu, kdy se tenis vrátil do olympijského programu, ale vždycky "to nějako nevyšlo."

Nejprve se jí nechtělo absolvovat dlouhou cestu do Jižní Koreje, chyběla i o čtyři roky později v Barceloně. V roce 1996 se sice konaly hry v Atlantě, v její nové vlasti, tehdy však byla pražská rodačka oficiálně v tenisovém důchodu. Další šance přišla v Sydney, kdy už se Navrátilová vrátila na okruh, ale... "Nehrála jsem v té době příliš dobře," vzpomíná.

Bude sbírat odznaky

V Aténách se tedy konečně dočkala a účastní se svých prvních a zřejmě posledních olympijských her. Ač veteránka, musí si nechat radit od o několik generací mladších kolegyň. Obhájkyně obou zlatých medailí ze Sydney Venus Williamsová ji třeba doporučila sbírat odznáčky s olympijskou tématikou.

"Venus mě varovala, že tu potkám hodně lidí, kteří ode mě budou chtít fotku. Takže už mám plán, řeknu jim: Dejte mi odznaky a já vám dám fotku," říká Navrátilová. "Venus byla v tomhle ohledu v Sydney docela úspěšná," směje se.

Reklama