Hlavní obsah

Vlajka už visí, Český dům bude otevřen v pátek

ATÉNY

Přímo proti hlavnímu vchodu olympijské vesnice již vlaje česká vlajka. Na stožár vystoupala deset minut před půl šestou odpoledne za zvuků hymny a účasti prezidenta Václava Klause. Česká reprezentace se tak oficiálně stala součástí olympijského společenství.

Článek

Slavnostního ceremoniálu se dnes zúčastnili všichni přítomní čeští sportovci v Aténách. "Dostali to demokraticky nařízeno," uvedl s úsměvem šéf mise František Dvořák.

Ze čtyřiasedmdesáti reprezentantů, kteří dosud do Řecka přicestovali, chyběla pouze sportovní gymnastka Jana Komrsková. Ta v době slavnosti trénovala pódiové skladby za přítomnosti nebodujících sudích.

Prezident Klaus se po příchodu krátce před ceremoniálem pozdravil se všemi sportovci a posadil se do první řady hned vedle ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petry Buzkové. Hlava státu byla na olympijských hrách naposledy v Moskvě v roce 1980.

Česká vlajka vystoupala na stožár hned po zástavách Gruzie, Grenady, Seychelských ostrovů a Surinamu.

Ještě než bude v pátek sportovní svátek zahájen, otevřou se také dveře Českého domu. Tam se budou novináři setkávat se sportovci, funkcionáři i zástupci sponzorů. Právě zde budou sdělovat své dojmy medailisté. V řadě dalších akcí je také připravena výstava přibližující českou historii.

Reklama

Související témata: