Hlavní obsah

Svoboda: S vlajkou mě vyfotí kluci ze štafety

ATÉNY

Žádnou nervozitu si nepřipouští Květoslav Svoboda před večerním slavnostním zahájením olympijských her v Aténách, při němž přivede pod českou vlajkou na Olympijský stadión naši výpravu. "Že bude pátek třináctého? Z toho obavy nemám," říká v rozhovoru pro Právo.

Článek

Už jste nervózní z toho, že v pátek večer s vlajkou přivedete českou výpravu na Olympijský stadión? Moc netuším, co mě čeká, ale nějaký stres si rozhodně nepřipouštím. Zatím jsem nezjišťoval, jak bude ta role náročná, a raději se ani neptal veslaře Chalupy, který už má zkušenost vlajkonoše z Atlanty. Každopádně pro mne osobně je to velká čest a těším se na jedinečný zážitek. Ještě doma před odletem jsem pro známé na koupališti dělal módní přehlídku nástupového oblečení a všichni říkali, že je docela slušivé.

Necháte si ceremoniál nahrát na video? Asi to někdo doma natočí, ale hlavně kluci ze štafety mě slíbili vyfotit s vlajkou, takže bych mohl mít cennou památku. Jsem docela pyšný, že se na obrazovkách celého světa objeví mé jméno a udělám tím i velkou reklamu plavání. A že bude pátek třináctého? Z toho obavy nemám.

Nejste pověrčivý? V tomto směru ne, i když reprezentační kolegové se mi smějí, že mám batoh plný talismanů. Jde však vesměs o drobné dárky od přátel, jako jsou náramek na ruku, modrý kamínek či různé přívěsky.

Jak se zatím cítíte v dějišti olympiády? Docela fajn. Vedro se mi zdá snesitelné, já jsem teplomilný člověk. Jen hlídám pitný režim a nechci si nechat něčím poničit dosavadní psychickou pohodu i dobrou připravenost. Z pohledu nás sportovců tu vše docela funguje, i do postele v olympijské vesnici jsem se v pohodě vešel, přestože mám skoro dva metry. Jen jsem si myslel, že místnosti tam budou větší, ale až se víc zabydlíme, už nám to nepřijde.

Nenarušují vám právě povinnosti ohledně slavnostního zahájení přípravu na plavecké soutěže? Určitě ne, zůstávám v pohodě a nemělo by mě nic rozházet. Jen zatím nevím, zda budu muset na ceremoniálu zůstat až do konce, ale jsem smířen, že to bude dlouhé a počítám i s návratem do vesnice až po půlnoci. Sobotní trénink by snad šlo posunout až na odpoledne.

Vaší hlavní disciplínou je kraulařská dvoustovka, zřejmě nejnabitější závod ze všech disciplín aténského programu plavců. Neztratíte se v očekávaném souboji hvězd? Je to fakt nabité. Američan Phelps ohlásil útok na osm zlatých medailí, k tomu Australané Thorpe s Hackettem, Nizozemec van den Hoogenband, silní Italové, Rus Kapralov, Neethling z Jižní Afriky. Už rozplavba bude hodně ostrá, o finále se reálně uchází skoro dvacet lidí. Chtěl bych být mezi těmi úspěšnými.

Hlavně ale toužím výrazně zlepšit svůj vlastní český rekord 1:48,35, což by pro mne bylo potvrzením posunu výkonnosti, a uvidím, na jakou příčku to bude stačit. Dostat se mezi osm nejlepších, to by pro mě znamenalo takovou neviditelnou medaili.

Reklama