Hlavní obsah

První medaile pro Česko, Kůrková vystřílela bronz

Jen několik hodin po začátku sobotního programu na olympijských hrách v Aténách se může Česká republika radovat ze zisku první medaile. Kateřina Kůrková ve finále vzduchové pušky nestačila jen na zlatou Číňanku Du Li a Rusku Galkinovou a zajistila si bronz.

Článek

Dvacetileté české reprezentantce se ve finále nevydařila první rána, po níž si připočítala jen 9,6 bodu. Při dalších devíti pokusech však již bezchybně trefovala půl milimetru velký střed terče a útočila i na stříbrnou medaili.

"Já jsem si splnila postupem do finále cíl a pak už jsem vůbec nebyla nervózní. Teď jsem moc šťastná," radovala se Kůrková, úřadující mistryně Evropy.

Co nedokázal otec, splnila Kateřina

Nakonec však musela tvrdě hájit bronzovou příčku. Číňanka Čao Jing-chuej sice v průběhu finále na Kůrkovou ztrácela až bod, zásluhou vynikajícího závěru ji však nakonec od bronzu dělily jen tři desetiny. Mistryně světa Kůrková se tak postarala o první českou ženskou medaili v historii střeleckých soutěží na OH.

"Když jsem to nedokázal já, tak aspoň ona," řekl se zadostiučiněním kouč a otec Petr Kůrka, který byl na olympiádě třikrát.

V kvalifikaci si však jeho dcera prožila horké chvíle. Na konci druhé položky trefila devítku, totéž se jí přihodilo v třetí části a opět v poslední ráně. Pušku úplně odložila, otřela tvář ručníkem a pár minut se soustředila.

"Odpočívala jsem víckrát, když jsem cítila, že se to horší," vykládala šťastná střelkyně, jež dostane za medaili odměnu 300 000 korun. "Já jsem byla hrozně spokojená, že jsem se dostala mezi osm nejlepších na světě," zopakovala.

Raději korzoval po ochozu

Kůrka se na základní závod takřka nedíval, s nikým nehovořil, jen tak korzoval po ochozu. Občas mu to ale nedalo a na Katku pohlédl. "Skóre ale nesleduji, už na ní poznám, jak střílí," řekl. Po konci už se usmíval, tabuli s televizí se jmenovkou své dcery si dokonce vyfotil.

Když Kůrková trefila první devítku, paradoxně se jí ulevilo. "Tak a je tam," řekla si jen mistryně světa z roku 2002 z Lahti. Ještě předposlední rána kvalifikace dala plzeňské střelkyni zabrat. Dlouhé soustředění, ale nakonec dobrá trefa. Závěrečná kvalifikační diabolka pak zasáhla půlmilimetrový střed minutu před vypršením pětasedmdesátiminutového limitu.

"To není moc obvyklé, je to trochu riziko," připustil Kůrka. Ale jeho dcera byla v pohodě. "Věděla jsem, že mi na to stačí dvě minuty, musím si na tu ránu počkat," řekla Kůrková.

Galkinová finále neunesla

Velmi dramatický byl boj o první titul na 28. olympijských hrách. Favorizovaná Ruska Galkinová po olympijském rekordu v kvalifikaci i ve finále dlouho vedla a zdálo se, že jejímu triumfu nestojí nic v cestě. Při poslední ráně však neunesla psychický tlak, minula střed a o vítězství přišla.

Z první zlaté medaile v Aténách se díky nejlepšímu výkonu ve finále radovala Du Li. Dvaadvacetiletá Číňanka dokázala zaváhání své soupeřky využít a zásluhou zisku 502 bodů, který znamená nový olympijský rekord, o půl bodu zvítězila.

OH střelba - finále
ženy - vzduchová puška na 40 ran
1. Tu Li (Čína)502,0 b. (398+104,0)
2. Galkinová (Rus.)501,5 (399+102,5)
3. Kůrková (ČR)501,1 (398+103,1)
4. Čao Jing-chuej (Čína)500,8 (398+102,8)
5. Goldobinová (Rus.)499,5 (397+102,5)
6. Pfeilschifterová (Něm.)498,7 (396+102,7)
7. Brizeová (Fr.)497,9 (396+101,9)
8. Širurová (Ind.)497,2 (396+ 101,2)

Reklama