Hlavní obsah

Veslaři postupují z rozjížděk bez problémů

ATÉNY

Z pěti českých zástupců v sobotním programu vodáckého kanálu ve Schinias si čtyři lodě zajistily postup přímo, pouze dvojka bez kormidelníka Petr Imre, Adam Michálek musí bojovat o postup v opravách.

Článek

Jako první se na start postavila veslařka Miroslava Knapová a předvedla úctyhodný výkon. V polovině závodu zaostávala za Novozélanďankou Soniou Waddellovou-Scownovou, ovšem v cíli vyhrála, když soupeřku porazila o "parník". Může se tak už připravovat na semifinále.

"Rozjížďka dopadla nad moje očekávání," řekla po závodě Knapová. K souboji s Novozélanďankou řekla: "Na posledním závodu v Amsterdamu mě porazila, tak jsem si nebyla jistá, jak to dopadne. Cítila jsem se při síle, jelo se mi skvěle." Dodala, že rozjížďky nejsou důležité, to bude až finále. "Jela jsem na sto procent, ale v závěru jsem zvolnila." Vývojem rozjížďky si to mohla dovolit a projet do cíle v klidu a bez stresu. Přesto dosáhla nejrychlejšího času ze všech závodnic.

Chalupa by bral i vlny

Český veterán skifař Václav Chalupa, který už je na své páté olympiádě, bez potíží vyhrál druhou rozjížďku a suverénně postoupil do semifinále. Od startu ujížděl soupeřům.

"Přesto jsem musel tahat, hodně tahat. Byla to hladká jízda, ale musel jsem podat svůj dobrý standardní výkon," řekl na břehu novinářům Chalupa, jehož čas překonali jen dva soupeři.

Při pohledu na startovní listinu čekal, že by měl postoupit bez větších komplikací. "Nikdo ze soupeřů mě neměl nijak zvlášť překvapit," řekl Chalupa, stříbrný z Barcelony 1992, ale smutný ze Sydney 2000, kde byl nemocný a v semifinále dojel poslední. Od začátku jel naplno, kvůli lehkému větru udržoval své traťové tempo na třiatřiceti záběrech za minutu. "To je normální, jen jsem nemusel moc zabrat v závěru," ušetřil nakonec trochu sil, protože měl pětivteřinový náskok.

Obávané větrné rodeo se zatím na kanálu nekoná. Chalupa by se nezlobil, kdyby se počasí trocho zhoršilo. "S drsnými podmínkami jsem kamarád," řekl šestatřicetiletý závodník. "Mně by nevadilo, kdyby trochu fouklo a udělaly se větší vlny," dodal Chalupa.

Jediná oprava

Oprava čeká dvojku bez kormidelníka Petrářčáář Imre, Adam Michálek. Veslaři pražské Dukly totiž obsadili v rozjížďce až poslední, čtvrté místo a mezi postupující trojici se nevešli.

Imre s Michálkem se ještě v polovině trati drželi na třetím místě, ale poté nedokázali zachytit nástup Američanů Artoura Samsonova a Luka Waltona. S několikavteřinovým odstupem dojeli do cíle jako poslední.

Rozjížďku s českou účastí vyhráli Jihoafričané Donovan Cech a Ramon di Clemente, bronzoví medailisté z loňského mistrovství světa. Postupové místo si poté pohlídali i Chorvaté Siniša a Niksa Skelinovi, kteří skončili před rokem na MS v Itálii na druhém místě.

Naopak dvojskif Ondřej Synek, Milan Doleček si zajistil postup z druhého místa, když nestačili pouze na úřadující světové šampióny Adriena Hardyho a Sebastiena Vieilledenta z Francie, za nimiž zaostali o téměř pět vteřin.

Třetí - ale stále postupové - místo vybojovala v rozjížďce čtyřka bez kormidelníka Karel Neffe, Petr Vitásek, Jan Schindler a Jakub Makovička. Rychlejší byly lodě Kanady a Polska.

Zbylé dvě posádky pojedou v neděli

Zbývající dvě české posádky, které se do Atén kvalifikovaly, dvojskif lehkých vah Michal Vabroušek, Václav Maleček a párová čtyřka ve složení David Jirka, Jakub Hanák, David Kopřiva a Tomáš Karas, se na kanálu ve Schinias představí poprvé až v neděli.

Reklama