Hlavní obsah

Aténský olympijský dům je nejhezčí v historii

ATÉNY

Český olympijský dům v Aténách je prý nejhezčím v historii, jaký kdy česká výprava měla k dispozici. Třípatrová budova, která jinak patří jachtařům, stojí v Pireu u kanálu ústícího do moře. Jeho kamenitý břeh je odtud vzdálený doslova pár desítek metrů. Naproti přes vodu je delfinárium a za ním se tyčí hala na šestkový volejbal.

Článek

"K dispozici je restaurace, kavárna, velká společenská místnost na tiskové konference a setkání se sportovci. Svoji pracovní místnost tu mají novináři a samozřejmě má dům svoje zázemí. Podařilo se nám instalovat nejen připojení na internet, ale co je velkým krokem vpřed, chytíme tu i signál ČT. Dům bude sloužit našim partnerům, kteří tu rovněž mají svoje místnosti, ale zejména společenským setkáním členů české výpravy s novináři a hosty," informoval ředitel českého olympijského domu v Aténách Vladimír Šafařík.

V pátek dopoledne sem přijel na slavnostní otevření prezident republiky Václav Klaus s ministryní Petrou Buzkovou, velvyslankyní Janou Bulenovou a dalšími hosty. "Věřím, že tento dům bude často dějištěm setkání a oslav úspěchů českých sportovců," řekl při přestřihávání pásky prezident.

"Přeji našim sportovcům, aby měli co nejvíc štěstí a zúročili dlouhou a náročnou přípravu. Když to nevyjde, nesmíme zapomínat, že jde o sport a ne o nějaké neštěstí, ale určitě je příjemnější medaile mít než nemít," dodala Buzková. Prezident Klaus pak odjel na recepci, kterou pro hlavy států pořádal jeho řecký prezidentský protějšek.

Předseda ČOV Milan Jirásek věří, že výprava bude úspěšná... "Říká se o mně, že jsem skeptik, budu velmi rád, když se to potvrdí a zmýlím se v počtu získaných medailí. Tento dům je dosud nejhezčí a největší v historii."

Na vedro vše připraveno

Aténská vedra doslova vysušují, ale na to je jeden z hlavních partnerů ČOV - Plzeňský Prazdroj - velmi dobře připraven. "Pro přípitky máme připravený Pilsner Sekt, k dispozici je nevyčerpatelná zásoba piva. Jednak jsme ho dostatek dovezli, ale protože máme v Řecku zastoupení, nebyl by problém zareagovat okamžitě. To však nehrozí, protože jsme velmi dobře připraveni, s horkem jsme počítali," říkal s úsměvem zástupce slavného českého piva, které i v Řecku dobře znají, Jan Kovář.

Účastníci slavnostního otevření českého olympijského domu se také připojili svými podpisy k podpoře pražské kandidatury na pořádání OH 2016 či 2020. Mezi prvními signatáři prohlášení byli prezident republiky, předseda ČOV a také pražský primátor Pavel Bém.

"Jsem přesvědčený, že Praha to dokáže a také si hry zaslouží. Není důvod se děsit, co to bude stát, protože městu to přinese spoustu pozitiv, jako tady v Aténách," řekl primátor a prezident Klaus dodal, že hlavní tíha bude ležet na příštích generacích.

Přímo v domě je na panelech zachycena historie české státnosti a českého olympismu. Prefekt Pirea Janis Michras uspořádal v hlavní místnosti výstavu svých obrazů. Hned vedle domu je pro veřejnost k dispozici restaurace, kde se rovněž točí zlatavý plzeňský mok.

Reklama