Hlavní obsah

Plážové volejbalistky jsou v pohodě

ATÉNY

Plážové volejbalistky Soňu Novákovou a Evu Celbovou provázela před olympiádou pořádná smůla. První si poranila rameno a druhou pak přepadla viróza, takže už dobrých čtrnáctní před startem v Aténách nesehrály jediné velké utkání. I když Celbová stále bere antibiotika, neztrácejí dobrou náladu.

Foto: archiv

Plážové volejbalistky Eva Celbová (vlevo) a Soňa Nováková.

Článek

"Denně od příletu trénujeme. Snažíme se trénovat v časech, kdy budeme hrát a domlouváme se s různými dvojicemi, s nimiž pak hrajeme na ztráty. Zkoušíme to pořád, potřebujeme se vrátit do herního rytmu. Ten nám chybí. Měly jsme před olympiádou jasný plán, jak se připravovat. Bohužel zdravotní problémy nám ho zbouraly. Tím se ale nevymlouváme, na všem špatném bývá něco dobrého," říkala blonďatá Soňa Nováková.

V Aténách praží slunce od rána do večera a písek na stadiónu u moře je pořádně rozžhavený. Právě plážové volejbalistky jsou jeho paprskům hodně vystavené. Nic nového to ale pro ně není... "Jsme pochopitelně na slunce zvyklé, vždyť plážový volejbal se hraje především tam, kde svítí slunce a pálí. V Aténách jsme to dokonce čekali horší, zažily jsme turnaje, kde se teplota šplhala kolem čtyřicítky i výš. Tady zatím tolik nepálí. Od moře však hodně fouká, což je problém, s nímž se musejí vyrovnávat všechny dvojice,"dodala Nováková.

Nepřijely udělat ostudu

Když přišla řeč na výsledek, který očekávají, trochu zrozpačitěla... "Na to se obtížně odpovídá. Pochopitelně chceme co nejvýš. Rády bychom dopadly lépe, než v Sydney, kde jsme skončily deváté. Těžko říct, protože nevíme, co s námi handicap v počtu odehraných zápasů udělá. Dopředu se to nedá odhadnout, opravdu. Bude záležet i na formě soupeřek a jak už jsem naznačila, ledacos může provést i vítr, který se nedá přesně odhadnout."

Eva Celbou pokyvovala souhlasně hlavou. Právě jí nyní dvojice přizpůsobuje přípravu. "Antibiotika v tuhle dobu nejsou to nejlepší, ale nedá se nic dělat. Pro tělo je pak pohyb na slunci velikou zátěží. Musím si na to dávat pozor. Cítím se zdravá, ale ne úplně dobře. Únava je mnohem vyšší než jindy. Snažím se dělat všechno naplno, ale s vědomím, že nic nesmím přehánět," říkala Eva Celbová.

Tato zkušená dvojice má ve sbírce šest medailí z mistrovství světa a Evropy, dvakrát dokonce plážovým dvojicím žen na starém kontinentu kralovaly. Největší síla soupeřek je ale ze zámoří. "Určitě jsme sem nepřijely udělat ostudu. Už máme dost zkušeností a zvládly jsou spoustu problémů. Prostě se s tím musíme poprat. Turnaj v sobotu začíná, ale každá hodina je pro mne k lepšímu. Jak na tom opravdu budeme se ukáže až při zápasech," dodala Celbová.

Reklama