Hlavní obsah

Armstrong nelituje, že není v Aténách

AUSTIN (USA)

Zatímco většina jeho slavných soupeřů bojuje na olympijských hrách v Aténách, americký cyklista Lance Armstrong si bez lítosti a dobrovolně užívá zaslouženého volna po zisku rekordního šestého vítězství na Tour de France. V pátek mu jeho krajané doma v Austinu uspořádali velkolepé přivítání, při němž dvaatřicetiletý fenomén znovu zopakoval, že letošní Tour rozhodně nebyla jeho poslední.

Článek

Armstrong již s předstihem oznámil, že do Atén nepojede. A to přesto, že mu ve sbírce úspěchů olympijské zlato chybí. Přitom ve formě, jakou měl na Tour, by určitě nebyl minimálně v časovce bez šance na zisk nejcennějšího kovu. "Vůbec toho nelituju. Strávil jsem dva týdny se svými dětmi," stanovil si jiné priority rozvedený cyklista, jenž žije se zpěvačkou Sheryl Crow.

V ulicích texaského Austinu, kde Armstrong již zhruba patnáct let bydlí, se sešlo podle odhadů asi šedesát tisíc lidí. Hodně z nich se pyšnilo tričky vyrobenými speciálně k této příležitosti - s výmluvnými nápisy "V Lance věříme" na prsou a "Lance:Francie 6:0," na zádech.

Sám oslavenec absolvoval slavnostní průvod na kole v čele pelotonu společně s těmi, kterým se stejně jako jemu podařilo zvítězit nad rakovinou. "Teď jsem nejšťastnější člověk na světě. Protože jsem konečně doma," řekl dojatý Armstrong nadšenému davu.

Brzy mu však opět začne kočovný cyklistický život. I když to od něj mnozí po rekordním šestém triumfu očekávali, nedal ještě cyklistice sbohem. Naopak, cítí se na další výhry. "Číslem sedm už nejsem tak posedlý jako číslem šest. Budu si to užívat," slíbil pro příští rok jeden z nejslavnějších absentérů aténských her.

Reklama