Hlavní obsah

Nomura je prvním judistou se třemi zlatými z OH

ATÉNY

Japonec Tadahiro Nomura se zapsal do historie jako první judista, kterému se třikrát podařilo vyhrát olympijské hry. Po Atlantě a Sydney dokonal zlatý hattrick v Aténách, když znovu vyhrál nejlehčí váhovou kategorii do 60 kilogramů. Mezi ženami obhájila vítězství jeho krajanka Rjoko Tamuraová-Taniová, která má ve své bohaté sbírce i šest titulů mistryně světa.

Článek

Nomurovu sérii na olympijských tatami mohl jako poslední překazit Gruzínec Nestor Chergiani, ale z drobného Japonce měl ve finále přílišný respekt a byl třikrát potrestán za pasivitu. Krátce předtím poprvé rozjásala japonskou výpravu Taniová, když v duelu o zlato porazila na vazari vicemistryni světa Frederique Jossinetovou.

Taniová se už jako šestnáctiletá probila do finále na hrách v Barceloně a tehdy získala stejně jako v Atlantě stříbro. Po Sydney se dnes znovu dočkala kovu nejcennějšího a může v klidu odejít do sportovního důchodu, jak plánovala.

Jediná česká judistka v Aténách Andrea Pažoutová se představí ve středu 18. srpna, kdy je v nové olympijské hale Ano Liossia na programu její váha do 70 kg.

JUDO - muži do 60 kg:
Finále:
Nomura (Jap.) - Chergiani (Gruz.) rozhodnutím rozhodčích.
o 3. místo:
Tsagaanbaatar (Mong.) - Uematsu (Šp.) juko, Čche Min-ho (Korea) - Achondzade (Írán) ipon,
semifinále:
Nomura - Tsagaanbaatar ipon, Chergiani - Achondzade vazari,
čtvrtfinále:
Chergiani - Staněv (Rus.) vazari, Achondzade - Zintiridis (Řec.) ipon, Tsagaanbaatar - Čche Min-ho ipon, Nomura - Albarracin (Arg.) ipon.
JUDO - ženy do 48 kg:
Finále:
Taniová (Jap.) - Jossinetová (Fr.) vazari,
o 3. místo:
Matijassová (Něm.) - Karagiannopuluová (Řec.) ipon, Feng Kao (Čína) - Dumitruová (Rum.) ipon,
semifinále:
Jossinetová - Matijassová na ipon, Taniová - Dumitruová vazari ipon,
čtvrtfinále:
Dumitruová - Zemlaová-Krajewská (Pol.) ipon, Taniová - Haddadová (Alž.) ipon, Jossinetová - Feng Kao vazari, Matijassová - Je Kue-Rin (Korea) ipon.

Reklama