Hlavní obsah

Plavci Hlaváčková i Svoboda v semifinále

ATÉNY

Shodně z devátého místa postoupili z rozplaveb do semifinále plavci Ilona Hlaváčková a Květoslav Svoboda. Hlaváčková dohmátla v rozřazovací části závodu na 100 m znak ve druhém nejlepším čase kariéry 1:01,95 minuty, kraulař Svoboda zaplaval svou trať 200 m volný způsob za 1:49,25 minuty.

Foto: ČTK/AP

Ilona Hlaváčková na archivním snímku.

Článek

"Semifinále je úspěch, ať to dopadne jakkoliv. Postoupit do finále bude hodně těžké," uvedla Hlaváčková, mistryně Evropy z poloviční trati. Svým druhým nejlepším výkonem kariéry zaostala pouze 21 setin za vlastním českým rekordem z loňské univerziády v Tegu.

Pokoření tohoto výkonu by ji v odpoledním boji o finále uspokojilo. "Ať pak klidně skončím v semifinále," řekla. Odpoledne se jí vždy plave lépe. "Chci osobák a budu spokojená," prohlásila.

Nevěřila si, že by mohla stlačit čas pod 1:02 minuty. "Chtěla jsem to, ale myslela jsem si, že se to nepovede. Snad se mi to odpoledne podaří ještě posunout," doufala sedmadvacetiletá svěřenkyně Milana Moravce.

V Sydney Hlaváčková vypadla v rozplavbě. Ačkoliv už zná olympijskou atmosféru, dnes na ni dolehla tréma jako hrom. Nervózní byla, když sledovala po své rozplavbě televizi. "A to jste mě neviděli před startem," smála se. Rozklepala se jí kolena, sevřel žaludek. "To byl nepopsatelný pocit, to si každý musí vyzkoušet sám. Je to holt olympiáda," pokrčila rameny.

Snaží se myslet sama na sebe, v tom je prý sobec. "Abych nikoho v okolí neviděla, že mi tam někdo drží palce. To bych znervózněla ještě víc," prohlásila utíkala za odpočinkem.

"Jo, a držte palce Květákovi," křikla za běhu. Kraulař Květoslav Svoboda dopadl v následné rozplavbě na 200 metrů volný způsob navlas stejně jako ona.

Nervozita se nevyhnula ani Svobodovi

A Květoslav Svoboda jako by si vzal z Hlaváčkové příklad. Nedlouho poté, co znakařka po dost nervózním ránu postoupila devátým časem do semifinále, znojemský talent její podařené dopoledne doslova okopíroval. Byl ztrémovaný, ale nakonec obsadil rovněž deváté místo. Plavci tak budou mít v dnešním semifinále dvě želízka.

"Bylo to nakonec dobré, na to jak jsem byl nervózní, jak jsem byl doslova v prd...," nebral si servítky jednadvacetiletý plavec ze Znojma. "Ale na záchodě jsem nebyl," usmíval se. Postoupit z rozplavby je prý horší než plavat finále olympijských her. Podle přihlášených časů totiž očekával, že v nejsilnější disciplíně olympijských plaveckých soutěží budou padat lepší výkony.

"Vynikající bylo, že jsem byl v poslední rozplavbě a viděl jsem, že to není nijak extra rychlé," popisoval dobu, kdy z něj nervozita začala pomalu opadávat. Jakmile skočil do vody, byl úplně v pohodě. "Věděl jsem, že čas kolem 1:49 bude stačit, a to v pohodě zaplavu," pokyvoval hlavou. Na poslední padesátce trochu tuhl. "Ale nebylo to úplně na krev," ujistil.

Některé hvězdy neměly svůj den. "Myslel jsem si, že budou rychlejší," zmínil Svoboda šestnáctého Rusa Kapralova, či vypadnuvší Dána Carstensena, Němce Herbsta a Slovince Mankoče. V rozplavbě si hlídal pouze sebe, nikoliv soupeře. "Odpoledne však může být všechno jinak," upozornil, že výkony některých plavců jsou dopoledne a večer hodně rozdílné.

Poprvé závodil v novém celotělovém stříbrném modelu plavek bez rukávů s kolíčky na hrudi a lopatkách kvůli lepšímu obtékání vodou. Ale nepřišly mu nějak zvlášť rychlejší. "Zdá se mi to úplně stejné jako ten starý černý model. Vezmu si ho na semifinále," vsadí na osvědčené oblečení.

Svoboda chce zaplavat osobní rekord, stejně jako znakařka Hlaváčková. "Za ten budu spokojen, to mi bude stačit. Ať je to pak třeba desáté místo," dodal. Po obědě zalehne před bojem o finále alespoň na dvě hodiny do postele.

Reklama