Hlavní obsah

Turnaj volejbalistů plný překvapení

ATÉNY

Úvod olympijského turnaje volejbalistů na aténském Stadiónu míru a přátelství přinesl překvapivé výsledky. Roli favoritů nepotvrdili obhájci zlata ze Srbska a Černé Hory ani ambiciózní Rusové a do třetice ani vicemistři Evropy Francouzi.

Článek

Brzké vstávání a časný začátek vůbec nesvědčil Srbům, kteří nestačili na nabuzené Poláky. Od triumfu ze Sydney se sestava srbského týmu příliš nezměnila, ale hlavní hvězdy jako Miljkovič či bratři Grbičové dnes nepodali optimální výkon. "Polsko jsme nepodcenili. Trápili jsme se, a to hlavně v obraně," řekl libero Mijič.

Další evropská bitva mezi Ruskem a Nizozemskem skončila šokem pro vicemistry světa a obhájce olympijského stříbra. Varováním jim měla být už červencová porážka od českých reprezentantů v opavském finále Evropské ligy, nyní v prvním zápasu na OH prohráli obrovskou bitvu s Nizozemci 16:18 v pátém setu.

"Je to skvělý začátek, všichni naši kluci podali maximum," radoval se nizozemský trenér Bert Goedkoop. Jeho svěřenci předčili Rusy právě jejich silnými zbraněmi: blokem a lepším servisem.

O čem přemýšlet mají i Francouzi. V generálce před odjezdem na olympiádu porazili dokonce favorizované Brazilce, ale dneska podlehli Argentině, aniž uhráli jediný set. Francouzi od začátku kupili chyby a neklapala jim ani jejich obávaná defenziva.

Aténského turnaje se účastní 12 týmů ve dvou skupinách. Z každé postoupí nejlepší čtveřice do čtvrtfinále.

OH, volejbal - muži
Skupina A
Polsko - SČH 3:0 (21, 17, 16), Argentina - Francie 3:0 (15, 23, 22)
Skupina B
Nizozemsko - Rusko 3:2 (23, -19, -17, 25, 16), Brazílie - Austrálie 3:1 (-23, 19, 12, 21)

Reklama