Hlavní obsah

Američané už basketbalistům nevěří

Přezdívka Dream Team už americkým basketbalistům nepatří. Prohra na olympijském turnaji s Portorikem z nich sňala auru neporazitelnosti a americká basketbalová veřejnost si vlastně oddechla. Čekání na první klopýtnutí týmu hvězd NBA po 12 letech skončilo. Fanoušci už týmu nevěří tak jako kdysi, když v jeho dresu zářili Michael Jordan nebo Shaquille O'Neal.

Článek

V anketě na internetové stránce televizní stanice ESPN dokonce více než 45 procent hlasujících (zhruba 65 tisíc lidí) nevěří, že Američané v Aténách získají medaili. A více než tři čtvrtiny respondentů nedělní prohra nepřekvapila. Skončila tím přitom olympijská série 24 zápasů profesionálů bez prohry.

Arogance se Američanům nevyplatila

Podle komentátora ESPN doplatili Američané na svou aroganci. "Z celého Dream Teamu je mi špatně. Basketbal už dávno není jen náš," napsal ve svém sloupku. Tým kritizoval za to, že opět bydlí mimo olympijskou vesnici. "A znovu se ukázalo, že se Američané neumějí přizpůsobit hře na mezinárodní scéně, která je úplně jiná než v NBA," prohlásil Jack Ramsay, který v roce 1977 dovedl jako trenér k ligovému titulu tým Portlandu.

.:ANKETA:
Získají američtí basketbalisté na OH medaili? Hlasujte na konci článku

Nadvláda Američanů utrpěla ránu už na předloňském světovém šampionátu. Na domácí palubovce v Indianapolisu prohráli tři zápasy za sebou a museli se spokojit s mizerným šestým místem. I tentokrát se zřejmě s absencí O'Neala, Bryanta a dalších znovu nevyrovnají. "Tohle není tým snů, ale týmová noční můra," vypustil jedovatou slinu komentátor na stránce televizní společnosti CBS.

Co takhle zabrat Portoriko?

S originálním nápadem zrozeným v zoufalství přišel magazín Sports Illustrated. "Ještěže Portoriko spadá pod vládu USA. Co takhle z něj udělat jednapadesátý stát a pro hry v Pekingu vyrabovat jeho soupisku?" napsal. Americký tisk nadchl především výkon Carlose Arroya z Utahu Jazz, jenž byl s 24 body nejlepším střelcem zápasu.

Portoriko přitom v přípravě podlehlo Američanům pětkrát během uplynulých 13 měsíců. Čtyřmilionová země je stále americkým teritoriem. "Jsme malý ostrov s velkým srdcem," prohlásil rozehrávač Elias Ayuso. Arroyo cestou z hřiště významně ukazoval na nápis Puerto Rico na svém dresu. "Byl to nejemotivnější zápas mé kariéry," prohlásil Arroyo. V mládí prý na plácku napodoboval Michaela Jordana. "Všichni jsme tehdy chtěli hrát jako americký Dream Team v roce 1992. A tohle je výsledek," usmál se.

Reklama

Související témata: