Hlavní obsah

Případ Kenterise a Thanouové opět odložen

ATÉNY

Disciplinární komise MOV odložila případ řeckých atletů Konstantinose Kenterise a Ekaterini Thanouové, kteří se nedostavili k dopingové kontrole, až na středu. Oba atleti jsou po čtvrteční nehodě na motocyklu stále v nemocnici.

Foto: archiv

Řecký atlet Kostas Kenteris.

Článek

Původně chtěl šéf disciplinárky Thomas Bach rozhodnout v jejich nepřítomnosti. Na naléhání právníka obou atletů Michalise Dimitrakopulose však nakonec výslech odložil.

Tím ale vyvolal nesouhlas některých zemí. Švédové jsou už pevně rozhodnuti do atletických soutěží nenastoupit, pokud se na startovních listinách Kenteris s Thanouovou objeví!

"Jedná se o velmi vážnou a citlivou záležitost, na jejímž výsledku závisí sportovní kariéra obou sportovců. Moji klienti nemají důvod se jednání disciplinární komise ani dopingové kontrole vyhýbat. Určitě si zaslouží, aby se mohli jednání zúčastnit a vypovídat," řekl Dimitrakopoulos. Oba atleti se během čtrnácti dnů vyhnuli třem dopingovým kontrolám.

"Slíbil, že ve středu je přivede. Není důvod jeho slovům nevěřit. Pochopitelně máme všichni zájem, aby byl případ co nejdříve vyřešen a uzavřen, ale musí to být spravedlivé a podle regulí," vysvětlil rozhodnutí komise mluvčí MOV Francois Carrard. V kuloárech se však proslýchalo, že Bach s odkladem nesouhlasil a byl proti dalšímu odkladu. Nakonec však ustoupil.

Národní ostuda

Kenteris, zlatý z OH 2000 v běhu na 200 m, a Thanouová, stříbrná ze Sydney na poloviční trati, byli velkými řeckými medailovými nadějemi. Kenteris měl dokonce zapalovat při zahájení olympijský oheň. Podle řeckých zdrojů jej na poslední chvíli nahradil jachtař Kaklamanikis, protože k dispozici už nebyl ani další z kandidátů, kapitán fotbalových mistrů Evropy Zagorakis.

Řecký deník Goal přinesl s Kenterisem rozhovor, v němž běžec říká: "Nikdo mě o kontrole nikdy neinformoval. Nemám se čeho bát, ale nenechám se také napadat. To, co říkám, je pravda. Lidé, kteří se mě nyní snaží zničit, se nechávali se mnou po mých vítězstvích fotografovat a plácali mě po ramenou, se slovy, že jsem řecký hrdina."

Kenteris a Thanouová byli už o víkendu vyloučeni z řeckého olympijského týmu a dočasně jim byl zakázán start na hrách. Pokud ve středu uspokojivě nevysvětlí, proč se kontrolám nepodrobili, hrozí jim i dvouletý zákaz činnosti od Mezinárodní atletické federace. Nálada v Aténách je vůči oběma atletům velmi nepříjemná. Jednoznačně převládá názor, že by měli být vyloučeni a potrestáni bez dalších vyšetřování.

"Olympiáda je sice v Řecku, ale Řekové si na ni nemohou dělat co chtějí. S nikým jiným by se takto nepárali. Oni mají pardóny, protože jsou Řekové," zazněl tvrdý hlas ze švédské mise. Řecký tisk píše o jedu, ve který se změnily očekávané medaile. Dokonce i prezident Konstantinos Stefanopulos se nechal slyšet, že se jedná o národní ostudu.

Reklama

Související témata: