Hlavní obsah

Gymnastické drama nakonec pro Japonce

ATÉNY

Drama až do poslední chvíle. Taková byla soutěž družstev ve sportovní gymnastice. O zlatu rozhodovala až závěrečná hrazda, díky níž získali olympijský titul Japonci. Za nimi se seřadili Američané a Rumuni. Poprvé po dvaapadesáti letech vyšli naprázdno ruští gymnasté, kteří po řadě zaváhání skončili až šestí.

Článek

Nedařilo se ani obhájcům zlata ze Sydney a úřadujícím mistrům světa z Číny, jež skončili jen o jednu příčku nad Rusy.

Souboj o medaile se záhy stal záležitostí trojice týmů - Rumunska, Japonska a Spojených států. Před poslední rotací vedli Rumuni, které však od třetích Američanů dělilo jen 125 tisícin bodu. O olympijském zlatu rozhodovala až závěrečná hrazda, na níž stejně jako na ostatních nářadích z každého družstva startovali tři gymnasté a všechny výkony se započítávaly do konečného hodnocení.

Jako první se k ošidnému nářadí postavili Rumuni, jejichž druhý zástupce Selariu však tlak neunesl a svým pádem je odsoudil k bronzu. Američané v čele s dvojčaty Paulem a Morganem Hammovými sice předvedli čisté sestavy, na suverénní Japonce to však nakonec nestačilo.

Zástupci asijské školy totiž přidali ještě vyšší obtížnost, která jim přinesla známky kolem 9,800 bodu, a s náskokem 888 tisícin získali olympijské zlato. Vynikající výkon předvedl na hrazdě Tomita.

Družstva - finále
1. Japonsko (Kašima, Mizutori, Nakano, Tomita, Cukahara, Joneda)173,821
2. USA (Gatson, M. Hamm, P. Hamm, McClure, Wilson, Young)172,933
3. Rumunsko (Dragulescu, Popescu, Potra, Selariu, Suciu, Urzica)172,384
4. Korea171,847
5. Čína171,257
6. Rusko169,808
7. Ukrajina168,244
8. Německo167,372

Reklama

Související témata: