Hlavní obsah

Celbová s Novákovou jsou v osmifinále

Druhé vítězství poslalo plážové volejbalistky Evu Celbovou a Soňu Novákovou do osmifinále olympijského turnaje v Aténách. Po výhře nad Nizozemkami Kadijkovou a Leenstraovou v úterý porazily v druhém zápasu Japonky Tokunovou, Kusuharaovou rovněž 2:0 na sety a měly by skončit nejhůře na druhém místě v základní skupině A.

Článek

Počáteční nervozitu, odvrácený setbol i nepříjemný servis japonských soupeřek - to všechno české hráčky na stadionu ve Faliru překonaly. Ve čtvrtek večer, poprvé pod reflektory, nastoupí proti americkým mistryním světa Walshové s Mayovou s vědomím, že hlavní cíl už mají splněný. Zápas by měl být bitvou o prvenství ve skupině a tím i o lepší nasazení pro osmifinále.

Japonky dlouho české hráčky trápily. Svou výškovou převahu nemohly Celbová s Novákovou proti asijské dvojici uplatnit, soupeřky jejich blok zdatně obcházely technickými údery. Naopak Češky volily převážně tvrdý útok a první odskok ve skóre zaznamenaly po esu Novákové na 14:12. "To je ono," ozývalo se z hloučku na tribuně v barvách trikolory.

Mírné vedení však vymazala Kusuharaová rovněž přímo z takticky krátkého servisu a bylo vyrovnáno 17:17. Útok Celbové do autu nabídl Japonkám první setbol, ale devětadvacetiletá rodačka z Náchoda hned svou chybu napravila. Druhou šanci na zakončení české hráčky využily a spadl z nich zbytek nervozity.

Stejně jako po vítězné koncovce setu v úvodním duelu s Nizozemkami se české volejbalistky, sehrané po deseti společných sezonách, uklidnily a utkání si začaly vychutnávat. Japonky pod tlakem chybovaly a bezradně sledovaly, jak jim soupeřky utíkají až na devítibodovou ztrátu (6:15).

PLÁŽOVÝ VOLEJBAL
Skupina A:
Celbová, Nováková (ČR) - Tokunová, Kusuharaová (Jap.) 2:0 (21, 12).

Reklama