Hlavní obsah

Tenkovi chyběl na finále jediný bod

Martin Tenk neobhájí bronzovou medaili z olympijských her v Sydney. Český střelec obsadil v úterní aténské kvalifikaci libovolné pistole na 50 metrů deváté místo a odpolední finále mu uniklo o jeden bod. Kvalifikaci vyhrál výkonem 567 bodů Korejec Čin Čong-o.

Foto: archiv

Martin Tenk

Článek

Tenk ve své parádní disciplíně nastřílel jen 559 bodů ze 600 možných. Dvaatřicetiletý ostravský rodák zahájil první sérii deseti ran nepovedeným výkonem 91 bodů, hned poté však zaznamenal nejlepší výsledek díky 96 bodům. Pohyboval se na hranici první desítky, ale na vytoužené osmé místo nedosáhl.

Jeho největší soupeř Rus Boris Kokorev, olympijský vítěz z Atlanty, totiž v poslední sérii nastřílel svůj nejlepší výkon 96 bodů, o tři víc než český reprezentant, a to rozhodlo. Nejlepší střelec světa loňského roku tak skončil na prvním nepostupovém místě.

V propadlišti skončili však i další medailoví kandidáti. Čínský mistr světa Tchan Cung-liang skončil těsně za Tenkem. Bělorus Igor Basinskij, který má doma dvě stříbrné a jednu bronzovou olympijskou medaili, obsadil až patnácté místo. Jeho krajan Konstantin Lukašik, který vyhrál libovolnou pistoli před dvanácti lety v Barceloně, se propadl až do čtvrté desítky.

Reklama