Hlavní obsah

Neuvěřitelné! Berdych vyřadil Federera!

ATÉNY

Prvotřídní senzaci zařídil ve druhém kole olympijského tenisového turnaje osmnáctiletý Čech Tomáš Berdych. Ve třech setech udolal nejvýše nasazeného hráče a hlavního adepta na zlato Rogera Federera! První sadu sice ztratil v poměru 4:6, ale další dvě vyhrál shodně 7:5.

Článek

Ve třetím kole se Berdych utká se Španělem Tommym Robredem, s kterým dosud nikdy nehrál. Pokud by vyhrál, byl by již mezi posledními osmi.

Vynikající servis

Vlajkonoš švýcarské výpravy Federer možná čekal lehký postup, ale český daviscupový reprezentant mu od začátku vzdoroval. Nic se na tom nezměnilo ani tehdy, když těsně ztratil první set. Berdych se opíral o tvrdé podání, které se občas blížilo hranici 200 kilometrů za hodinu, a ostrými údery od základní čáry tlačil Švýcara do obrany.

A když se soupeř vydal na síť, vychutnával si jej přesnými prohozy. Na síti neuspěl Federer ani v rozhodující výměně druhého setu, když poslal míč do autu a podruhé v krátké době ztratil své podání. Jestli Berdycha svazovala nějaká nervozita, pak ji ve třetím setu odhodil úplně a drtivými ranami se sunul krůček po krůčku za největším triumfem své kariéry.

Federer se téměř nedostal ke své hře, často kazil první servis. V jedenáctém gamu třetí sady jej ovšem Berdych napodobil a třemi dvojchybami Švýcarovi nabídl dvakrát dva brejkboly. Nechytatelným servisem a drzým úderem k čáře ale získal hru pro sebe a vzápětí rozhodl. První mečbol Švýcar ještě odvrátil, pak ale zareagoval pozdě na return z druhého podání a největší senzace olympijského turnaje byla na světě.

Švýcar, ověnčený letošními triumfy na Australian Open a Wimbledonu, kde obhájil loňské vítězství, má na neznámé soupeře na olympiádě smůlu. Před čtyřmi lety jej o bronz obral Francouz Arnaud di Pasquale. Teď ho vyřadil rodák z Valašského Meziříčí, který se pohybuje mezi profesionály teprve druhým rokem.

Novák vyřazen

Bohužel již skončil Jiří Novák. Největší česká naděje nestačila v úterý ve 2. kole na Rusa Michaila Južného, jemuž podlehla ve dvou setech 4:6 a 3:6.

Novák měl před dnešním utkáním s Južným vyrovnanou bilanci 4:4. Letos ho sice dvakrát porazil, to ale na antuce, zatímco v Aténách se hraje na tvrdém povrchu. "Južnyj mě zaskočil velice solidním výkonem. Ve výměnách od základní čáry jsem tahal za kratší konec. Byl o kapánek lepší," hodnotil Novák utkání.

Devětadvacetiletý Čech poprvé ztratil v zápase podání ve čtvrté hře, hned však Južnému oplatil stejnou mincí. Za stavu 4:4 hlavní rozhodčí opravil výrok lajnového, z autu udělal dobrý míč a místo Novákova vedení 30:0 při podání ruského hráče to bylo po patnácti. "Rozhodčí Jirku totálně sestřelil, protože to byl absolutně jasný aut a to si myslím, že rozhodlo," čílil se oštěpař Jan Železný, který zápas prožíval přímo v hledišti.

Novák si nemyslel, že by ho sporný míč připravil o první set. "Na tyto výroky jsem zvyklý. Stejně se to nedá vzít zpátky. Člověka to mrzí, ale je to jedno," mávl Novák rukou a prohru na výměnu nesváděl. Za stavu 4:5 se mu pak nepodařilo udržet servis, prohrával 0:40 a třetí setbol už neodvrátil. "Podával jsem proti sluníčku a po větru. Udělal jsem dvě školácké chyby, nechtěl jsem udeřit silou a rozhodil jsem si úder," uvedl Novák.

Ještě dramatičtější koncovku měla druhá sada. Novák si opět nedokázal udržet servis a třemi nevynucenými chybami daroval dvaadvacetiletému Moskvanovi šestou hru. Za stavu 5:3 podával Južnyj na vítězství v zápase - Novák zabojoval, odvrátil čtyři mečboly, ale soupeřovo eso z druhého podání nakonec naděje českého tenisty na postup do dalšího kola zničilo.

Novákovi se tak v Aténách podařilo jen o trochu vylepšit svou bilanci na olympijských turnajích. Na předchozích dvou hrách se loučil již po prvním kole, toto prokletí v Řecku zlomil díky vítězství nad nasazenou čtyřkou Timem Henmanem. V dalším kole už ale stejný výkon nezopakoval. "Južnyj výborně returnoval, hrál solidně od základní čáry a nedal mi moc možností," řekl Novák.

Olympijskou soutěž opustili i deblisté Martin Damm s Cyrilem Sukem. Sedmí nasazení čeští tenisté prohráli ve druhém kole ve třech setech s Chorvaty Mariem Ančičem a Ivanem Ljubičičem.

Kufry balí také Safin, Hrbatý i Hantuchová

Druhé kolo znamenalo konečnou pro nasazenou devítku Marata Safina. Ruský tenista, jenž v úvodním kole vyřadil Slováka Karola Kučeru, prohrál se Španělem Felicianem Lopezem 6:7 a 3:6.

Roli favoritky naopak potvrzuje Belgičanka Justine Heninová- Hardenneová. Přemožitelka Barbory Strýcové z prvního kola dnes porazila venezuelskou tenistku Marii Ventoovou-Kabchiovou hladce 6:2 a 6:1 a postoupila do osmifinále.

Nedařilo se ani zástupcům slovenského tenisu - Dominik Hrbatý nestačil ve dvou setech na Taylora Denta ze Spojených států, po třísetové prohře s nasazenou desítkou Patty Schnyderovou ze Švýcarska vypadla i Daniela Hantuchová.

Smůla provází argentinské tenisty. Po Davidu Nalbandianovi, jenž kvůli zranění do turnaje ani nenastoupil, se před zápasem druhého kola odhlásil i Agustin Calleri. Toho nepustily do souboje s Rusem Igorem Andrejevem problémy s břišním svalstvem. Zranění navíc vyřadilo už před začátkem turnaje největší argentinské medailové naděje Gastona Gaudia a Guillerma Coriu.

Až v dramatické koncovce zažehnal Andy Roddick podobné překvapení, o jaké se postaral Tomáš Berdych vyřazením světové jedničky Rogera Federera. Američan, jemuž v žebříčku patří druhé místo, porazil Tommyho Haase z Německa až ve třetím setu 9:7.

Muži
Dvouhra - 2. kolo
Berdych (ČR) - Federer (1-Švýc.) 4:6, 7:5, 7:5, Južnyj (Rus.) - Novák (ČR) 6:4, 6:3, Fish (USA) - Ferrero (5- Šp.) 4:6, 7:6 (7:5), 6:4, Grosjean (8-Fr.) - Arthurs (Austr.) 7:6 (7:2), 6:3, Lopez (Šp.) - Safin (9-Rus.) 7:6 (7:4), 6:3, Kiefer (14-Něm.) - Baghdatis (Kypr.) 6:2, 3:6, 6:3, Gonzalez (16-Chile) - I Hjong-tchek (Korea) 7:5, 6:2, Dent (USA) - Hrbatý (SR) 7:6 (7:4), 6:3, Ljubičič (Chorv.) - J. Johansson (Švéd.) 7:6 (7:3), 6:4, Mirnyj (Běl.) - Nieminen (Fin.) 6:3, 6:4, Andrejev (Rus.) - Calleri (Arg.) bez boje, Moya (3-Šp.) - O. Rochus (Belg.) 6:0, 7:6 (7:3), Massu (10-Chile) - Spadea (USA) 7:6 (7:3), 6:2, Robredo (15-Šp.) - Santoro (Fr.) 1:6, 6:3, 6:4, Roddick (2-USA) - Haas (Něm.) 4:6, 6:3, 9:7.
Čtyřhra - 2. kolo
Ančič, Ljubičič (Chorv.) - Damm, Suk (7-ČR) 7:6 (8:6), 6:7 (2:7), 7:5.
Ženy
Dvouhra - 2. kolo
Heninová-Hardenneová (1-Belg.) - Ventoová-Kabchiová (Ven.) 6:2, 6:1, Kuzněcovová (5-Rus.) - Morigamiová (Jap.) 7:6 (7:5), 6:2, Sugijamaová (8-Jap.) - Perebijnisová (Ukr.) 7:5, 6:4, Schnyderová (10-Švýc.) - Hantuchová (SR) 3:6, 6:1, 6:4, Schiavoneová (11-It.) - Čo Jun-čong (Korea) 2:6, 7:6 (7:0), 6:4, Špremová (12-Chorv.) - Widjajaová (Indon.) 6:3, 6:1, Prattová (Austr.) - Garbinová (It.) 1:6, 7:6 (7:5), 6:2, Pierceová (Fr.) - Petrovová (9-Rus.) 6:2, 6:1, Moliková (Austr.) - Srebotniková (Slovin.) 7:5, 6:4.

Reklama