Hlavní obsah

Železného v hledišti rozčílil omyl sudího

Karel Felt, Martin KézrSport.czPrávo

Trojnásobný olympijský vítěz v oštěpu si už v Aténách našel cestu na sportoviště. Nevyrazil však na atletický stadión, protože ctí zásadu nevzít náčiní deset dnů před soutěží do ruky, nýbrž v úterní pravé poledne z hlediště podporoval tenistu Jiřího Nováka proti Rusovi Michailu Južnému.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Jan Železný

Článek

"Přiletěl jsem nočním letadlem z Prahy, do postele ve vesnici jsem se dostal hodně pozdě a usnul až v pět ráno. Nechal jsem se však vzbudit už před obědem, abych si úplně nenaboural denní režim. Když mi fyzioterapeut Pavel Kolář nabídl, ať s ním zajdu na tenis, docela jsem to přivítal," říkal Železný.

Zuřivý fanoušek

Z utkání však odcházel rozčilen. "Jsem děsně vzteklý, protože Nováka poškodil francouzský rozhodčí na umpiru. Absolutně jasný aut Južného otočil, podle mne úmyslně," zlobil se atlet.

O co šlo? Český tenista v první sadě za stavu 4:4 usiloval o to vzít soupeřovi servis a vedl 15:0. Rus potom poslal balón k lajně a zdálo se, že míč dopadl ven ze hřiště, tak to ohlásil i rozhodčí na lajně.

Jenže hlavní sudí nečekaně verdikt obrátil. "Za toho stavu to znamenalo zlom a zvrat v utkání. Jirka to přijal až neuvěřitelně klidně, to já bych se neudržel a něco bych mu od plic řekl. Mě takové věci dokáží totálně deprimovat a naštvat," rozčílil se oštěpař, který se na tribuně projevil jako zuřivý fanoušek.

"Prožívám to hodně. Ještěže dělám atletiku, kde rozhodčí takový vliv nemají," říkal rozhořčeně Železný, zatímco Novák zůstával nad věcí: "Jsem na takové sporné výroky z turnajů zvyklý. Nedá se s tím nic dělat, rozhodčí to už zpátky stejně nevezme. Jeden balónek určitě nerozhodl zápas."

Noha pod dohledem

Železný se mezitím vrátil do vesnice, kde mu právě Kolář měl prohlédnout kotník na levé noze. "Ohromně si vážím jeho odborných znalostí. Sice neumí dělat zázraky, ale dokáže dát řadu věcí v těle dohromady," tvrdil trojnásobný olympijský vítěz. "Chci, aby ta noha, kterou jsem asi namohl při posledním házecím tréninku v Kladně, byla pod dohledem. Proto jsem se rozhodl přiletěl do dějiště her o dva dny dříve."

S úsměvem na tváři přiznal, že kdysi dostal fundovanou radu, aby si kotník pomazal slivovicí. "Tak ji mám sebou, ale lít ji na nohu, to se mi zdá podivné. Srdce mi sice krvácí, ale snad to pomůže..."

Oštěpař si během prvního dne pobytu na své páté olympiádě už stihl alespoň trochu projít vesnici. "Je moc pěkná, i počasí je přijatelné, takže pokud vydrží zdraví, třeba tu něco dokážu. Vím, že lidé u nás berou olympijské hry jinak než jiné závody, proto bude i můj start v Aténách zvlášť sledován."

Najednou mu ale z tváře ukryté za slunečními brýlemi zmizel úsměv. "Tady řeším malichernosti, zda mě bolí kotník a jak si ho budu tejpovat a když jsem si teď zase vzpomněl na strašlivý osud trenéra Ivana Hlinky, až mě zamrazilo. Dozvěděl jsem se o té tragédii těsně před odletem a strašně mě to zasáhlo. Já měl toho chlapa rád a najednou přijde nějaká hloupá chvilka a už tu není. To si pak člověk uvědomí, jak je krásné žít," říkal pohnutě Železný.

Reklama

Související témata: