Hlavní obsah

První výhry se basketbalistky dočkaly proti Číně

Až na třetí pokus se české basketbalistky dočkaly vítězství na olympijském turnaji. Po porážkách se Španělskem a USA zdolaly svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského Čínu 98:83. V pátek se reprezentantky utkají s Koreou a další úspěch by je notně přiblížil k postupu do čtvrtfinále.

Článek

Olympijská aréna Elliniko sledovala od úvodního rozskoku napínavé drama prvního poločasu, v kterém české basketbalistky s vypětím všech sil čelily náporu úřadujících asijských šampionek. Ty byly v úvodním dějství většinou ve vedení: českého soupeře od prvních minut deptaly hlavně úspěšnými trojkami, kterých za první čtvrtinu nasázely hned šest.

Svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského se ale čínskou trojkovou smrští zlomit nenechaly. Postupně se dokázaly prosadit i přes zónovou obranu protivníka a celou první čtvrtinu pokračovalo nekonečné přetahování o vedení.

Na začátku druhé desetiminutovky Češky přestály kritický okamžik: po trojce střelkyně Miao Li-ťie se Asijky dostaly do pětibodového vedení 35:30, nejvyššího v dosavadním průběhu utkání. Vzápětí se ale probudily i české střelkyně - Vítečková dala během tří minut dvě trojky, vzápětí ji napodobila i spoluhráčka z Brna Machová a hráčky v červených dresech se po dlouhých minutách konečně dostaly do mírného vedení. Ale Suej Fej-fej byla v samém závěru první půle při úspěšném střeleckém pokusu faulovaná a následnou šestkou zařídila poločasový smír.

Zápas se zlomil v český prospěch až v prvních minutách po přestávce. České basketbalistky během chvíle předvedly dva úspěšné protiútoky, Hamzová s Veselou trefily trojky a úřadující vicemistryně Evropy šly rázem do desetibodového trháku.

Číňanky vsadily na hru vabank: agresivní obranu vysunuly až na soupeřovu polovinu, ale české hráčky díky rychlé kombinaci a úspěšné střelbě podpořené bodovým příspěvkem výtečné Veselé dokázaly vydřený náskok udržet. V závěru už Češky na palubovce kralovaly, Číně nedaly šanci na zvrat a první výhru na olympijském turnaji bezpečně uhájily.

BASKETBAL
Ženy - skupina B:
Česko - Čína 98:83 (28:30, 49:49, 75:63)
Body: Veselá 22, Vítečková 20, Hamzová 16, Klimešová 10, Večeřová 9, Hartigová 8, Machová 7, Kulichová 4, Pavlíčková 2 - Čchen Nan 23, Miao Li-ťie, Suej Fej-fej a Jie Li po 16, Pchan Wej 11, Wang Ling 1. Rozhodčí: Abdellilah (Mar.), Steigerwaldová (Braz.). Fauly: 31:30. Pět chyb: Večeřová, Machová - Jie Li, Miao Li-ťie. Trestné hody: 36/28 - 35/28. Trojky: 6:9. Diváci: 300.

Reklama