Hlavní obsah

Časovku vyhrál Hamilton, Češi ve druhé desítce

ATÉNY

Americký cyklista Tyler Hamilton nenašel přemožitele ve středeční individuální časovce na 48 kilometrů. V souboji s časomírou zdolal obhájce zlaté medaile ze Sydney Vjačeslava Jekimova z Ruska, pro bronz si dojel překvapivě další Američan Bobby Julich. Čeští reprezentanti Michal Hrazdíra a René Andrle skončili na 14., resp. 17. místě.

Článek

Především Hrazdíra myslel výše, osmý z loňského světového šampionátu uvažoval o umístění v elitní desítce. Mnohem zklamanější musel ale být německý závodník Jan Ullrich, který obhajoval stříbro z minulých olympijských her, dnes na něj však zbyla až sedmá pozice. O tři sekundy unikla medaile úřadujícímu mistru světa Michaelu Rogersovi z Austrálie.

Pořadatelé rozdělili startující do tří skupin. V první vyrazil jako osmý v pořadí Andrle a po opatrnějším startu neustále zrychloval a po projetí cílem byl ze čtrnácti jezdců nejrychlejší. Hrazdíra ve druhé skupině začal o poznání rychleji a v celkovém průběžném pořadí se na 12. i 24. kilometru držel na patnáctém místě. Radostný pohled byl na výsledkovou listinu po jeho projetí cílem, když jí vévodil před Andrlem. To však na trati bylo ještě dvaadvacet cyklistů a všichni favorité.

Hamilton zrychlil ve třetí čtvrtině závodu

Nejlépe rozjel závod Jekimov, ale rozdíly byly minimální. Na dvanáctém kilometru měl před Rogersem náskok dvou sekund, třetí Hamiltom zaostával o čtyři sekundy a Němec Rich byl pomalejší o sedm sekund. Na Hrazdíru najel Jekimov 43 sekund. I v polovině trati byl ruský veterán v čele, Rogers zaostával o čtyři sekundy, Hamilton o šest a Julich se posunul ze šestého místa před Richa a Švýcara Cancellaru.

Ve třetí čtvrtině závodu dokázal Hamilton zrychlit a po 36 kilometrech se ujal vedení o pět sekund před Jekimovem. Třetí se držel Rogers, za nímž Julich zaostával o pět sekund, Hrazdíra se o jedno místo posunul kupředu, ale více již zrychlit nedokázal. Tempo naopak vystupňoval v aténském vedru Hamilton a trochu překvapivě si dojel pro životní úspěch. Jeho bývalý spolujezdec ze stáje US Postal Jekimov, který pomohl Lanci Armstrongovi k šestému triumfu na Tour de France, byl spokojen i se stříbrem.

Síly trochu opustily nejmladšího z kandidátů na medaili čtyřiadvacetiletého Rogerse, kterého za sebe odsunul další třicátník Julich.

Muži - časovka 48 km
1. Hamilton (USA)57:31 (prům. rychlost 50,060 km/h)
2. Jekimov (Rus.)-18
3. Julich (USA)-26
4. Rogers (Austr.)-29
5. Rich (Něm.)-37
6. Vinokourov (Kaz.)-1:26
7. Ullrich (Něm.)-1:30
8. Botero (Kol.)-1:33
9. I. Galdeano (Šp.)-1:55
10. Cancellara (Švýc.)-2:10
...
14. Hrazdíra (ČR)-2:35
17. Andrle (oba ČR)-2:55

Reklama