Hlavní obsah

Mezi vzpěrači už šest dopingových hříšníků

ATÉNY

Mezi vzpěrači se na olympijských hrách začínají množit dopingoví hříšníci. Po Maročance Wafě Ammúríové, která ve středu kvůli pozitivnímu testu nenastoupila do soutěže kategorie do 63 kg, neprošli testy ani Zoltán Kecskés z Maďarska, Viktor Chislean z Moldávie, indická vzpěračka Pratima Kumari Naová a Sahbaz Suleová z Turecka.

Článek

Žádný z nich do programu olympijských soutěží v Aténách nezasáhl a pochopitelně také nezasáhne. Výsledky byly pořízeny v rámci testovacího programu Mezinárodní federace vzpírání (IWF) řízeného Mezinárodním olympijským výborem.

Pořadatelé se obávají, aby nedošlo ke stejné vlně dopingových případů jako před čtyřmi roky v Sydney, kde byla z her po třech pozitivních testech vyloučena celá bulharská výprava. MOV tehdy vystavil IWF "žlutou kartu" a naznačil, že pokud bude tento trend pokračovat, nebude váhat a vyloučí vzpírání z programu OH.

Hry XXVIII. letní olympiády registrují ve vzpěračských soutěžích již šest případů nedovoleného užití povzbuzujících prostředků. Jako první neprošla dopingovou kontrolou vzpěračka Aye Khine Nanová z Barmy. Ta skončila v nejlehčí kategorii do 48 kg na čtvrtém místě, test však odhalil v jejím vzorku stopy zakázaných steroidů. Nanová se tak stala prvním sportovcem, který byl v Aténách dodatečně diskvalifikován.

Na loňském světovém šampionátu ve Vancouveru bylo odhaleno jedenáct případů dopingu včetně Číňanky Šang Š'-čchun, jež ve váze do 75 kg při cestě za zlatem vytvořila tři světové rekordy.

Reklama