Hlavní obsah

Van den Hoogenband a Popov vyhořeli v plaveckém sprintu

ATÉNY

Šok zažili fanoušci plavání v rozplavbách na 50 metrů volným způsobem. Z bojů o medaile byli totiž vyřazeni olympijský šampión na dvojnásobné trati Pieter van den Hoogenband z Nizozemska a ruská legenda Alexander Popov. Van den Hoogenband se po triumfálním středečním večeru nedokázal soustředit na nový cíl a skončil až sedmnáctý.

Článek

"Spal jsem snad jenom čtyři hodiny, prostě jsem koukal do stropu a nemohl jsem zabrat," citoval Eurosport slova nizozemského plavce. "Když jsem si stoupl na start, opakoval jsem si 'soustřeď se', ale nešlo to," dodal šestadvacetiletý závodník.

Před čtyřmi lety v Sydney byl van den Hoogenband na nejkratší trati třetí, takže padesátku nepovažoval v Řecku za prioritu. Hlavní bylo podle něj obhájit titul na stovce a to se povedlo. "Včera jsem byl velmi šťastný. Na padesátce mi až tak moc nezáleželo," potvrdil Nizozemec.

Dvaatřicetiletý Popov byl osmnáctý, na čtvrtých olympijských hrách se mu vůbec nedařilo a byl to trochu smutný konec několikanásobného mistra světa i olympijského vítěze. Už když v úterý selhal na stovce, bylo jasné, že letošní Atény nebudou zapsány v Popovově skvostné kariéře, která začala právě v řecké metropoli evropským šampionátem před třinácti lety, zlatým písmem.

Češi také nepostoupili

Třiadvacetiletá kraulařka Jana Pechanová nepostoupila do finále na 800 metrů volný způsob. Časem 8:47,38 skončila v třetí rozplavbě šestá a celkově obsadila devatenácté místo. Za postupem zaostala o více než 13 vteřin.

Michal Rubáček se zase nedostal do semifinále na 100 metrů motýlek. Sedmnáctiletý Rubáček sice vyhrál časem 54,87 pomalou druhou rozplavbu, ale celkově to stačilo jen na 39. místo. Za postupovou šestnáctou pozicí zaostal o 1,76 vteřiny.

I třetí česká zástupkyně v dnešním plaveckém programu Kateřina Pivoňková ztroskotala hned v rozplavbách. Pětadvacetiletá reprezentantka skončila časem 2:16,08 minuty na 200 m znak skončila celkově devatenáctá a ztrácela 1,07 vteřiny na postupové šestnácté místo do semifinále. To obsadila Sanja Jovanovičová z Chorvatska.

V druhé rozplavbě Pivoňková skončila druhá o téměř dvě vteřiny za Maďarkou Evelyn Verrasztovou. Z prvního místa se kvalifikovala Ruska Stanislava Komarovová časem 2:10,71.

Reklama

Související témata: