Hlavní obsah

Kenteris s Thanuovou si nejspíš havárii vymysleli

ATÉNY

Vyšetřovatelé nehody řeckých sprinterů Kostase Kenterise a Ekatarini Thanuové mají podle agentury AFP podezření, že si atleti motocyklovou havárii vymysleli. Údajně bourali minulý týden jen několik hodin poté, co se nedostavili na dopingovou kontrolu, následně byli hospitalizováni.

Článek

AFP se odvolala na vysoce postavený justiční zdroj, podle nějž to vyplývá z dosavadních výsledků vyšetřování. Nehoda se prý buď vůbec nestala, nebo byla dílem samotných atletů, kteří si chtěli způsobit jen lehká zranění.

Svědky údajné havárie, které nechali sportovci předvolat, považují vyšetřovatelé za nedůvěryhodné. Jeden z nich vypověděl, že atletům "pomáhal na nohy" a odvezl je do nemocnice.

Kenteris a Thanuová tvrdí, že nehoda, která nebyla hlášena policii, se stala v noci před zahájením olympiády v Aténách. Několik hodin před havárií se nedostavili na dopingovou kontrolu.

Olympiády se vzdali

Vzhledem k tomu, že vyhnutí se kontrole je podle pravidel považováno za pozitivní dopingový test, rozhodl se Řecký olympijský výbor už v sobotu atlety z her vyřadit. Ve středu pak po slyšení před disciplinární komisí Mezinárodního olympijského výboru atleti oznámili, že se startu sami vzdávají.

Soudní lékař, který sprintery v pondělí v nemocnici prohlížel, podle zdroje AFP nabyl podezření nad popsanými okolnostmi nehody. Pokud se skutečně stala, jel motocykl velmi pomalu, tvrdí expert. Podle něj první nemocniční zpráva poněkud přehnaně klasifikovala zranění atletů, kteří mohli být propuštěni z nemocnice dřív. Soudní znalec ale postup lékařů nenapadá, neboť podle něj nechali sprintery na sledování kvůli prevenci.

Předběžné výsledky vyšetřování by měly být předány prokurátorovi v pátek. Podle citovaného zdroje je ale málo pravděpodobné, že by mohlo být zahájeno nějaké stíhání ještě před ukončením her 29. srpna.

Reklama

Související témata: