Hlavní obsah

Francouzský šermíř dovedl tým ke zlatu i s probodnutou rukou

ATÉNY

Francie může oslavovat nové tři mušketýry. Julien Pillet a bratři Damien a Gael Touyaové v Aténách vyhráli na olympijských hrách soutěž družstev v šermu šavlí a největším hrdinou byl Damien Touya. Byť mu v semifinále soupeř probodl ruku, i s bolestivým zraněním získal v posledních dvou zápasech rozhodující body.

Článek

Krev z ruky začala Touyaovi téct v semifinále se Spojenými státy. Američan Keeth Smart sekl soupeře za vyrovnaného stavu 44:44 takovou silou, že mu i přes rukavici probodl dlaň. Francouz i přes velkou bolest po desetiminutovém ošetření v duelu pokračoval. Ruku měl obvázanou a bílou kombinézu od krve, přesto se mu podařil rozhodující zásah.

Díky němu Francouzi postoupili do finále a v něm porazili Italy. Damien Touya sice úvodní dva zápasy prohrál, ale vítězné zásahy si schoval na rozhodující chvíli. Na planš nastupoval za stavu 40:39 pro Italy, ale Luigiho Tarantina dokázal zdolat. Díky němu francouzské trio vyhrálo 45:42 a Damien Touya se stal jedním z hrdinů her.

Rusové jako obhájci titulu a úřadující mistři světa získali bronz. Se šampiony ze Sydney Sergejem Šarikovem a Stanislavem Pozdnjakovem tvořil tým nově Alexej Jakimenko.

ŠERM - Muži:
Družstva - šavle:
Finále:Francie (D. Touya, G. Touya, Pillet) - Itálie (Tarantino, Pastore, Montano) 45:42.
o 3. místo:Rusko (Šarikov, Pozdnjakov, Jakimenko) - USA 45:44,
semifinále:Itálie - Rusko 45:42, Francie - USA 45:44

Reklama