Hlavní obsah

Chorkinová se olympijského zlata nedočkala

ATÉNY

Trojnásobná mistryně světa ve víceboji Světlana Chorkinová na vytouženou zlatou olympijskou medaili nedosáhla. Pětadvacetiletá sportovní gymnastka se ve finále čtyřboje musela sklonit před uměním o devět let mladší Carly Pattersonové, která ji na čtyřech nářadích porazila o 0,176 bodu.

Článek

Bronzovou medaili si až při závěrečném cvičení na prostných zajistila Čang Nan, která tak pro Čínu získala vůbec první gymnastickou medaili na těchto olympijských hrách. Čínská reprezentantka přitom o pouhých 25 tisícin bodu porazila Rusku Annu Pavlovovou, která se celý závod držela na třetím místě a přišla o něj až po svém závěrečném přeskoku.

Na rozdíl od kvalifikace Chorkinová nepokazila přeskok, a když k tomu přidala tradičně výborný výkon na bradlech, v polovině soutěže vedla. Na kladině ani v prostných se však Ruska nedokázala vyhnout drobným chybám a olympijské vítězství jí uniklo.

Vítězná Pattersonová, která na loňském mistrovství světa v Anaheimu skončila ve čtyřboji druhá za Chorkinovou, navázala na středeční úspěch svého krajana Paula Hamma, jenž vyhrál mužský víceboj. Ani šestnáctiletá gymnastka se nevyhnula zaváhání na přeskoku; na rozdíl od svého reprezentačního kolegy však nespadla, jen vykročila z území vymezeného pro dopad.

Od té chvíle však vítězka kvalifikace vážnější chybu neudělala. Po čisté sestavě na bradlech předvedla excelentní výkon na oblíbené kladině a před závěrečnými prostnými se dostala do čela. Jako vůbec poslední žena soutěže dokázala psychický tlak unést, na koberci bezchybně předvedla všechny náročné prvky a po známce 9,712 bodu se mohla radovat ze zlaté olympijské medaile.

Poprvé od roku 1976 odešly z olympijského víceboje bez cenného kovu rumunské gymnastky. Vítězky soutěže družstev se musely ve finále čtyřboje jednotlivkyň obejít bez zraněné Oany Banové, která svůj poraněný kotník raději šetřila na finále na jednotlivých nářadích. Jediná Rumunka v soutěži Daniela Sofronieová pak skončila pátá.

SPORTOVNÍ GYMNASTIKA
Víceboj - jednotlivkyně:
1. Pattersonová (USA)38,387
2. Chorkinová (Rus.)38,211
3. Čang Nan (Čína)38,049
4. Pavlovová (Rus.)38,024
5. Sofronieová (Rum.)37,948
6. Jarocká (Ukr.)37,687
7. Debauveová (Fr.)37,361
8. Gomezová (Šp.)37,299
...
32. Komrsková (ČR)36,212

Reklama