Hlavní obsah

Íránský judista přibral, aby nemusel nastoupit proti Izraelci

ATÉNY

Zástupci Mezinárodní judistické federace nehodlají potrestat Íránce Araše Miresmaeiliho. Jeden z favoritů olympijské kategorie do 66 kilogramů kvůli vysoké tělesné hmotnosti podezřele neprošel vážením, což se mu nikdy předtím nestalo. Miresmaeili přitom už předtím odmítl nastoupit proti Ehudovi Vaksovi z Izraele kvůli vyjádření sounáležitosti s palestinským lidem.

Článek

Vedení světového juda se Miresmaeiliho případem zabývalo, protože za překročením váhy tušilo politické důvody. K žádným krokům však nakonec funkcionáři nesáhli. "Vzhledem k tomu, že Mezinárodní judistická federace (IJF) nemá žádné pravidlo o penalizaci příliš těžkých sportovců, výkonný výbor rozhodl, že Miresmaeiliho nepotrestá," uvedla federace v oficiálním prohlášení.

Výkonný výbor judistické federace navíc oficiálně uznal, že za problémy íránského judisty s váhou nebyly politické důvody, ale zdravotní obtíže. Zástupce Centra Simona Wiesenthala v Los Angeles rabín Marvin Heir však toto vysvětlení odmítá.

Podle muže, který se v Aténách zúčastnil vzpomínkového aktu na památku masakru izraelských sportovců na olympijských hrách v Mnichově, hraničí celá kauza s fraškou. "Je těžké pochopit, že judistická federace uvěří tomu, že muž, který mohl pro Írán získat první zlatou medaili, svou šanci promarní tím, že si dá steak navíc. Když už chtějí vyprávět pohádky, měli by si dávat pozor na to, aby aspoň zněly uvěřitelně," rozčiloval se Heir.

Reklama