Hlavní obsah

Po Číně si basketbalistky daly pivo a jdou na Koreu

Martin Kézr, Karel FeltPrávo

Basketbalistka Jana Veselá patří k nejmladším členkám olympijského výběru. Nervózní však v Aténách není. "To opravdu ne, ale když potkáváte slavné sportovní hvězdy, tak vás napadne, že olympiáda je něčím zvláštní," říká. Češky čeká v pátek po Číně další souboj s asijským soupeřem - Koreou. "Víme, už jak na ně, ale nepodceňujeme je," dodala Veselá.

Článek

Ve dvaceti letech patříte mezi nejmladší reprezentantky, jak na vás zapůsobila olympijská atmosféra?

Když jsme přiletěly, tak bylo v olympijské vesnici ještě málo lidí. My jezdily každý den trénovat do jiné haly a zdálo se mi to podobné jako jiný basketbalový turnaj. Pak tu ale začalo velké lidské hemžení, najednou potkáváme i slavné sportovní hvězdy, a to vás pak napadne, že olympijské hry jsou asi něčím zvláštní. Nemyslím ale, že bych z toho byla přehnaně nervózní.

Jak trávíte v Aténách volné chvíle?

Každý den máme trénink, ale protože hrajeme obden, je i chvíle zajít na jiná sportoviště fandit krajanům. Byly jsme už na tenise, chtěly bychom podpořit i vodáky a lákavá je také atletika. Zatím se tu nenudíme, i když ve vesnici zkoušíme internet, zážitkem je také každá návštěva jídelny, i když já nejraději těstoviny. Už jsme tu s holkama prošly i obchůdky. Do kadeřnictví ale ještě žádná z nás nešla, účesy si vyrábíme samy. Také masážní salón míjíme, věříme českým ručičkám. Když jsme porazily Čínu, tak jsme si pak večer daly pivko, ale to bylo spíš na lepší spaní.

Jak se usínalo po nešťastném úvodním utkání se Španělkami, kdy jste necelé dvě vteřiny před koncem dovolily soupeřkám trojkou vyrovnat, a pak prohrály prodloužení?

Špatně, v hlavě to všem probíhalo dost dlouho. Snažíte se to hodit za hlavu, ale ten červíček pochybnosti hlodá. Napadne vás i to, že bychom tu třeba nemusely vyhrát žádné utkání. Naštěstí po středečním vítězství nad Čínou to už neplatí, pro sebedůvěru to byl moc důležitý zápas.

Právě v tom utkání jste byla naší nejlepší střelkyní. Můžeme od vás přes dvacet bodů na zápas čekat i dál?

To bych nerada slibovala, tolik bodů obvykle nedávám. Trenér Bobrovský mě však nabádal, ať se nebojím pronikat pod koš nebo si hledat co nejlepší pozice pro střelbu. A styl Číny v obraně to docela dovoloval. Základem úspěchu ale podle mne byl náš způsob, jak jsme od druhé čtvrtiny uměly eliminovat snahu soupeřek házet trojky. Nebyla to klasická osobní obrana, ale dokázaly jsme si přebírat hráčky a Číňanky to rozhodilo. Ke konci nám občas házely míče rovnou do ruky.

Výhra nad šampiónkami Asie výrazně zvýšila české postupové šance, jak to vidíte vy?

Následující dva soupeři se sice zdají ve skupině nejslabší, Koreu ani Nový Zéland však rozhodně nepodceňuji. Věřím ale, že už víme, jak na asijský styl hrát. A pokud se nám to dnes odpoledne povede uplatnit proti Korejkám, už bych postup viděla hodně blízko. Já v něj ale věřím od začátku.

Přemýšlíte už tedy o možném protivníkovi z druhé skupiny?

Nechci nic zakřiknout, ale rýsuje se tam trio Austrálie, Brazílie, Rusko, což jsou všechno špičková družstva. Nejlépe asi známe Australanky, v přípravě na olympiádu jsme s nimi hrály dokonce čtyřikrát a dokázaly jsme je dvakrát i porazit. O čtvrtfinále ale bude lepší se bavit až v něm stoprocentně budeme. A nakonec, soupeřky si stejně nevybereme.

Reklama

Související témata: