Hlavní obsah

První sportovec musí kvůli dopingu vrátit medaili

ATÉNY

Řecký vzpěrač Leonidas Sampanis je prvním sportovcem, který musí na olympijských hrách v Aténách vrátit kvůli dopingu medaili. Zástupci Mezinárodního olympijského výboru ho v neděli za pozitivní test na testosteron, který potvrdila i analýza vzorku B, vyloučili z her.

Článek

Pořadatelská země tak přijde o bronz, který Sampanis, stříbrný medailista z předchozích dvou her, získal v pondělní soutěži hmotnostní kategorie do 62 kilogramů. Na třetí místo se v opravené výsledkové listině posune Israel Jose Rubio z Venezuely.

Řeckem otřásají skandály

Výkonný výbor MOV se kvůli Sampanisovu případu, druhému velkému skandálu řeckých sportovců na aténských hrách, sešel dnes ráno na mimořádném zasedání. "Exekutiva MOV rozhodla, že Leonidas Sampanis je diskvalifikován ze závodu kategorie do 62 kg, v němž byl třetí. Měl by vrátit bronzovou medaili i diplom a měl by odevzdat i svou olympijskou akreditaci," uvádí se v oficiálním prohlášení MOV.

Sampanis popírá, že by kdy užil zakázané látky. "Přísahám, že jsem si nikdy nic nevzal. Přísahám na životy svých dětí," tvrdil v sobotu plačící vzpěrač novinářům. "Za posledních deset let jsem prošel mnoha testy a nikdy nebyl pozitivní. Prosím vás, všechny Řeky, nezatracujte mě," řekl.

Zástupci řeckého olympijského výboru potvrdili, že už po nich funkcionáři MOV medaili žádali. "Navštívili dnes ráno naše sídlo v olympijské vesnici a požádali o vrácení Sampanisovy medaile," řekl šéf řeckých olympioniků Jannis Papadojannakis. Písemně prý rozhodnutí MOV ještě neposlal.

O první velký skandál, který otřásl celým Řeckem, se těsně před začátkem olympijských her postarali sprinteři Kostas Kenteris a Ekaterini Thanuová. Oba atleti, kteří měli být pro Řeky možná hlavními hvězdami her, se den před zahájením vyhnuli dopingové kontrole. To je bráno stejně jako pozitivní test.

Jen několik hodin poté měli společně údajně nehodu na motocyklu, po níž strávili čtyři dny v nemocnici. Podle vyšetřování to však vypadá, že havárii jen předstírali. Kenteris i Thanuová se sami vzdali účasti na olympiádě.

Reklama

Související témata: