Hlavní obsah

Bába si vyskočil pro bronz!

ATÉNY

Český medailový den na olympijských hrách pokračoval v neděli i během večerního programu atletů. Devatenáctiletý výškař Jaroslav Bába vypadl ve finále až na 236 cm a vybojoval bronz!

Článek

Ze svého prvního velkého zlata z otevřeného stadiónu se radoval Švéd Stefan Holm, který se přes laťku ve výšce 236 cm přenesl z finalistů jako jediný. Stříbro získal díky lepšímu zápisu americký reprezentant Matt Hemingway.

Druhý český zástupce ve finále Svatoslav Ton skončil na výšce 229 cm a v konečném pořadí obsadil osmé místo.

Zvarův rekord nepadl

Ostravský závodník a nejmladší účastník finále Bába předvedl vyspělý taktický výkon, když po zpočátku hladkém průběhu dvakrát zaváhal na 232 centimetrech a další pokus si nechal na další postupnou výšku.

Ani případný úspěch na 232 by mu totiž už nezaručil medaili, a tak vsadil vše na jednu kartu - a dobře udělal. Zbývající pokus nepromrhal a přes 234 cm se ladně přenesl, zatímco Tonovi obdobná strategie štěstí nepřinesla. "Neměl jsem co ztratit, chtěl jsem medaili. Byl to povedený skok," řekl Bába.

V tom okamžiku byl Bába druhý, protože do té doby bezchybně skákal Hemingway, zatímco hlavní favorit Holm byl na pokraji vyřazení. Drobný Švéd, který narostl do výšky pouhých 181 centimetrů, ale vstal z mrtvých: 234 cm zdolal napotřetí a hned vzápětí napoprvé překonal i 236.

Bába na letitý český rekord Jána Zvary útočil marně, ale při jeho nadějném prvním pokusu, který by z něj udělal vedoucího závodníka soutěže, si Holm viditelně ulevil. Ke třem titulům halového mistra světa švédský výškař konečně přidal zlato z vrcholné soutěže venku.

Holm se raději nekoukal

Bábův první skok na 236 cm kulminoval před laťkou, shodil ji těsně. Druhý se mu nezdařil a napjatě čekal na to, jestli skočí Jamie Nieto. Jinak by musel v boji o medaili laťku také překonat.

Jakmile se Američanovi poslední skok soutěže nevydařil, mohl se vítkovický skokan radovat z jisté medaile. "Chvíli jsem se nedíval, ale pak jsem si řekl, podívám se. Měl jsem strach, ale když jsem viděl, že se laťka hýbe a padá, projel mnou slastný pocit," vykládal.

Přesto boj o cennější medaili v tu chvíli nevzdával. Při jeho posledním ataku klečel Švéd Holm na zemi a schovával si hlavu v dlaních. Nemohl se na to dívat, jedině český výškař ho totiž mohl o vítězství připravit. Nepovedlo se, ale finalista loňského MS v Paříži Bába nesmutnil.

"Už jsem neměl síly, do toho pokusu na 234 jsem dal úplně všechno," vysvětloval. Rozběhl se tedy do hlediště, kde mezi prvními gratulanty byla jeho přítelkyně, dálkařka Denisa Ščerbová, s níž v sobotu oslavil její plnoletost. "To by mohl být dodatečný dárek k narozeninám, ne?" usmál se.

ATLETIKA Muži Výška: 1. Holm (Švéd.) 236, 2. Hemingway (USA) 234, 3. Bába (ČR) 234, 4. Nieto (USA) 234, 5. Sokolovskij (Ukr.) 232, 6. Rybakov (Rus.) 232, 7. Boswell (Kan.) 229, 8. Ton (ČR) 229, ...T. Janků (ČR) vyřazen v kvalifikaci.

Reklama