Hlavní obsah

Chilan Massu přepsal tenisové dějiny

Zlatým písmem se zapsal do tenisové historie Chilan Nicolas Massu. Na olympijských hrách v Aténách se stal v neděli prvním hráčem na světě, jemuž se podařilo získat zlatou medaili jak ve dvouhře, tak ve čtyřhře. Massu po sobotní vítězné pětisetové bitvě v deblu přehrál o den později rovněž v pěti sadách Američana Mardyho Fishe.

Článek

Massu měl i přesto, že od jeho finálového deblového maratónu, v němž s krajanem Fernandem Gonzalezem porazili německý pár Keifer, Schüttler, neuběhlo ani 24 hodin, v závěru proti Fishovi více sil a nakonec se radoval nakonec po setech 6:3, 3:6, 2:6, 6:3 a 6:4. Zápas trval přesně čtyři hodiny.

Nečekanou dominanci Chilanů v Aténách po výpadcích favoritů Rogera Federera či Andyho Roddicka korunoval ziskem bronzu ve dvouhře Gonzalez. Ten v sobotu porazil čtvrtfinálového přemožitele Tomáše Berdycha, amerického tenistu Taylora Denta, jak jinak než v pěti setech.

Čtyřiadvacetiletý Massu se tak stal jedním z absolutních hrdinů her. Po vyčerpávajícím nočním utkání v deblu se sotva vyspal a hned musel jít na kurt bojovat o další zlato. Sice první set vyhrál, další dva ale ztratil a zdálo se, že ho již přemohla únava.

Dokázal však, že ne nadarmo mu jeho příznivci přezdívají 'upír'. Při zápasech pod umělým osvětlením totiž ožívá a dokázal to i dnes. Po závěrečném Fishově bekhendu do autu mohl konečně úlevně padnout k zemi a vychutnávat si svůj překvapivý triumf.

TENIS
Muži
Dvouhra - finále:
Massu (10-Chile) - Fish (USA) 6:3, 3:6, 2:6, 6:3, 6:4.

Reklama