Hlavní obsah

Čekání na české zlato stále trvá

ATÉNY

Desátý den čeká česká výprava na zlatou medaili. Na kontě má zatím šest cenných kovů, tři stříbra a stejný počet bronzových ocenění. Před čtyřmi lety v Sydney přitom měli Češi při vstupu do závěrečného týdne dvě zlaté medaile. Nejedná se však o ústup z dobytých území, v Austrálii byla skladba soutěží odlišná.

Článek

Před čtyřmi lety měl v Sydney například po prvním týdnu svou soutěž už za sebou zlatý oštěpař Železný, který zatím v Aténách nezávodil. Druhou zlatou tehdy přidala slalomářka Hilgertová, se kterou ale v Řecku na nejvyšší příčku počítali snad jen největší optimisté. Slalomáři už své soutěže ukončili i letos a rozhodně nezklamali - znovu přivezli tradiční medaili.

Ale přesto. Vodní slalomáři jsou značkou kvality, od roku 1992, kdy se hry konaly v Barceloně, nechyběla v jejich konečném účtu nikdy medaile. A vždy byly alespoň dvě. Letos na ně zbyla jen jediná, bronz získali deblkanoisté Volf se Štěpánkem.

Medaile navíc

Další parádní českou olympijskou disciplínou je střelba, v níž povětšinou drželi prapor muži. Letos se to však obrátilo a dívky s pevnou rukou a dobrou muškou zachránily pověst střelců jako medailové jistoty. Kůrková a Hyková proměnily svá finálová vystoupení v bronz a stříbro. Střelecké disciplíny již skončily a střelci mohou být v klidu - své si splnili.

Co je oproti Sydney navíc, je veslařské stříbro. S medailí se počítalo, optimistické výhledy hovořily dokonce o jejich větším počtu. Uvažovalo se o Chalupovi a párové čtyřce, překvapit mohla Knapková. Nakonec se na stupně vítězů postavila jen čtyřka, ale po dlouhém veslařském půstu je i to velký úspěch. Knapková navíc skončila čtvrtá, Chalupa jen o příčku hůře, stejně jako dvojskif.

Také stříbro z jachtingu bylo před čtyřmi lety nemyslitelným sci-fi. A dnes je již skutečností. Výškařským bronzem Báby zase načali čeští sportovci medailový sběr v atletice...

Ještě spousta želízek v ohni

Po devíti dnech olympiády v Sydney bylo Česko v pořadí národů dvacáté s bilancí 2-1-3, nyní v Aténách je až devětatřicáté. Před čtyřmi lety však v závěrečném týdnu soutěží přidali druhá místa už jen boxer Kraj a desetibojař Šebrle, zatímco letos je okruh českých medailových nadějí mnohem širší.

Zdaleka ještě nic nekončí. Tenhle tým patří určitě k nejsilnějším v historii. Kdo může přidat další 'placky'? Oštěpaři Brejchová a Železný, kanoista Doktor, basketbalistky či dráhařka Kozlíková. Možná překvapí triatlonista Ospalý nebo některý z moderních pětibojařů. Počet medailí se může vyšplhat přes deset, jak zněly některé optimistické prognózy. Stále je to ještě možné.

A také čekání na zlato už nemusí být tak dlouhé, vždyť zítra končí desetiboj s nejžhavějším českým želízkem - Romanem Šebrlem.

Reklama

Související témata: