Hlavní obsah

Doktor ve finále kilometru

ATÉNY

Martin Doktor si ve středu ráno zajistil místo ve finálovém závodu kategorie C1. V první semifinálové rozjížďce nenašel dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty přemožitele a do boje o medaile postoupil z prvního místa, když v závěru odrazil nápor Maďara Attily Vajdy.

Článek

"Tak pánové, koukejte, něco jsem vám přivezl," hlásil Doktor v cíli českým žurnalistům a ukazoval na pádlo. Na jeho tyči měl namotaných několik řas a chaluh. "Vezu to od dvěstěpadesátky," řekl, ale naštěstí se mu tráva nenamotala na list pádla. "To by bylo o dost horší," upozornil.

Že trochu zkazil start, stejně jako v rozjížďce, neřešil. "Chtěl jsem hlavně chytnout dobré tempo," přiblížil svou taktiku. Jel na první místo i kvůli sebevědomí. "Ale také zejména proto, abych měl dobrou dráhu pro finále," prohlásil. V boji o medaile ho tak čeká třetí nebo sedmá dráha.

Kiligkaridis přepálil začátek

Na kanále ve Schinias nejlépe odstartoval domácí Řek Andreas Kiligkaridis, ale v polovině trati již vedl Doktor, na nějž si v závěru nepřišel ani Vajda. Ze třetího místa do finále postoupil Slovák Marián Ostrčil.

"Zpočátku jsem jel s tím Řekem a věděl jsem, že to přepálil, že to nevydrží," vykládal. První zrychlení si připravil na 350 metrech. "Jel jsem to na jistotu, nebylo to úplně na plný pecky," přiznal. K jasnému postupu mu stačil čas 3:51,812 minuty.

V rozjížďce byl druhý, a proto nepostoupil do finále přímo. "Tam to nevadí, to nic neřeší, horší by bylo, kdybych to pokazil dneska," uvedl Doktor. Krátce před cílem zabral a druhému Maďaru Vajdovi ujel. "Sto metrů před cílem jsem za to vzal, bylo to v pohodě," doplnil.

Ve druhém semifinále zajel ještě lepší čas než Doktor v první rozjížďce Kanaďan Stephen Giles, jenž o půl sekundy porazil Kubánce Aguilara. Třetí dojel Lotyš Vinogradovs.

Devítka finalistů, kterou doplňují přímo postupující z rozjížděk, Němec Dittmer, Rus Fomičev a Španěl Cal, se o zlato popere v pátek v 7:45 SELČ. Doktora v náročném programu navíc ve čtvrtek čeká semifinále na pětistovce.

C1 - 1000 m
1. semifinále: 1. Doktor (ČR) 3:51,812, 2. Vajda (Maď.) 3:52,236, 3. Ostrčil (SR) 3:53,820.
2. semifinále: 1. Giles (Kan.) 3:51,720,, 2. Aguilar (Kub.) 3:52,260, 3. Vinogradovs (Lot.) 3:53,656.

Reklama