Hlavní obsah

Večeřová: Musíme Rusky ubránit pod košem

ATÉNY

České basketbalistky čeká ve středu odpoledne (15:45 h.) čtvrtfinálové utkání olympijského turnaje proti Rusku. Svěřenkyně trenéra Jana Bobrovského chystají odvetu za loňské finále evropského šampionátu, které prohrály o tři body. "Z minulosti už víme, že i Rusky umějí znervóznět, když nevedou," prozrazuje před klíčovým duelem Ivana Večeřová v rozhovoru pro Právo.

Článek

 Ve středu odpoledne vás čeká čtvrtfinálové utkání s Ruskem, znáte recept na úspěch? Bude to nesmírně těžký zápas, pro nás i jistá možnost odvety za loňskou těsnou porážku o tři body ve finále mistrovství Evropy. Myslím, že na ně můžeme mít, jen bude nutné ubránit jejich podkošové hráčky, na postu pivotek mají výškovou převahu. Takže tuším, že půjde o těžký úkol hlavně pro mne.

Nejde ale z družstva, v němž zatím září rozehrávačka Rachmatulinová a pivotky Baranovová s Osipovovou, trochu strach? Nesmíme se Rusek bát, a když je dostaneme dál od koše, pak bude nutné eliminovat i jejich střelbu za tři body. Základ jejich družstva tvoří holky ze Samary a Jekatěrinburgu, které dobře známe z Euroligy. Jestliže vyjdeme z dobré obrany, což byla vždy naše silná zbraň, bude pak i víc klidu v útoku. A z minulosti už víme, že i Rusky umějí znervóznět, když nevedou.

Může být naše dobrá znalost hry sborné výhodou? Rusky nás ale znají také velmi dobře. Produkují podobný, evropský styl basketu, který tady proti nám zatím hrály jen Španělky v tom nešťastném premiérovém utkání. Potom jsme se střetly s celky úplně jiného herního ražení, teď se vracíme k tomu, který je nám nejvíce známý. Čekám opět náročný duel až do poslední vteřiny a věřím, že to tentokrát vyjde s lepší koncovkou pro nás.

Sil máte do rozhodující fáze turnaje dost? Řekla bych, že ano, protože se tu hraje obden, takže je dost času na odpočinek. Teď jsme měly dokonce dva dny volna, pustily jsme basket na chvíli z hlavy a už se na souboj moc těšíme.

Cítíte hodně velkou nervozitu před důležitým zápasem? Úplně klidná nepůjde na hřiště žádná z nás, ale kdybychom se moc klepaly, těžko bychom něco uhrály. Je moc fajn, že se můžeme spolehnout na sílu i vyrovnanost našeho družstva, třeba na křídle se točí bez problémů pět lidí, na rozehrávce tři.

Zápasy ve skupině ukázaly, že nesázíme na jednu či dvě klíčové postavy, ale zahrát dokáží všechny holky a střelecky to drží pokaždé někdo jiný. Kdyby se nás právě v tom čtvrtfinále chytlo co nejvíc, nemuselo by to dopadnout špatně.

Reklama

Související témata: